Илън Мъск си навлече гнева като нарече паниката около коронавируса „глупост“

16
1864

Илън Мъск е известен със своите жлъчни публикации в Twitter. Неотдавна изпълнителният директор на Tesla и SpaceX беше принуден да напусне позициите си, след като в публикация в социалната мрежа излъга за стойността на акциите на компаниите си. Преди няколко месеца той бе съден от спасителя Вернон Унсуърт, когото нарече „педофил“ по повод спасителната акция на заклещените в пещера 11 деца.

Този път Мъск си навлече гнева на обществеността със своето мнение за масовата паника около коронавируса. Изпълнителният директор обобщи своя поглед на нещата с пет кратки думи „Паниката около коронавируса е глупост“.

Само секунди след публикуването, туитът беше споделен и харесан стотици пъти, а малко след това бройката се покачи до хиляди. За по-малко от два часа, съобщението беше споделено от 65 700 потребители и харесано над 300 000 пъти. Това е огромно количество социална ангажираност дори за обществена фигура от ранга на Мъск. Социалната реакция привлече яростта на хората, които чувстваха, че той омаловажава потенциалните опасности, въпреки че някои го защитиха, аргументирайки се, че говори за за паниката около вируса и масовата психоза, а не за самия вирус.

Това е само последният пример за фриволното поведение на Мъск в Twitter, което както вече споменахме неведнъж му е създавало главоболия, но този път не можеше да намери по-нашумяла тема, с която да се заяде. COVID-19 известен още под тривиалното название „коронавирус“ бързо се разпространи по целия свят след откриването му през декември в Китай. Към момента щамът вече си е проправил път до всеки континент, с изключение на Антарктида. Световната здравна организация обяви COVID-19 за „извънредна ситуация в областта на общественото здравеопазване от международно значение“.

Мъск изглежда не споделя същата паника, от която са обзети повечето от последователите му, а някои отговориха с твърдения, че не приема ситуацията достатъчно насериозно.

„Нека видим колко време ще му отнеме този път да изтрие публикацията“, каза един потребител в Twitter. Шегата произтича от факта, че Мъск и популярен и с навика си да изтрива публикации, които предизвикват широк негативен обществен отзвук и след това да се извинява за тях, с цел да запази репутацията си и да не си навлече допълнителни щети.

„Илън, това не е добра публикация. Хората все още не познават правилните мерки. Вие сте човек на науката и освен това се радвате на репутация. Ще помогнете на повече хора, ако заемете информирана позиция“, пише икономическият стратег Брус Фентън по повод публикацията.

Други казаха, че макар болестта да е наистина сериозна, Мъск с право посочи, че паническото поведение е пресилено и излишно.

„Паниката е глупост, а не вирусът. Тревогата около вируса е основателна, той е доста сериозен. Но паниката около него не помага никому с нищо.“, коментира друг потребител на социалната мрежа.

 

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари