Илън Мъск си навлече гнева като нарече паниката около коронавируса „глупост“

16
1786

Илън Мъск е известен със своите жлъчни публикации в Twitter. Неотдавна изпълнителният директор на Tesla и SpaceX беше принуден да напусне позициите си, след като в публикация в социалната мрежа излъга за стойността на акциите на компаниите си. Преди няколко месеца той бе съден от спасителя Вернон Унсуърт, когото нарече „педофил“ по повод спасителната акция на заклещените в пещера 11 деца.

Този път Мъск си навлече гнева на обществеността със своето мнение за масовата паника около коронавируса. Изпълнителният директор обобщи своя поглед на нещата с пет кратки думи „Паниката около коронавируса е глупост“.

Само секунди след публикуването, туитът беше споделен и харесан стотици пъти, а малко след това бройката се покачи до хиляди. За по-малко от два часа, съобщението беше споделено от 65 700 потребители и харесано над 300 000 пъти. Това е огромно количество социална ангажираност дори за обществена фигура от ранга на Мъск. Социалната реакция привлече яростта на хората, които чувстваха, че той омаловажава потенциалните опасности, въпреки че някои го защитиха, аргументирайки се, че говори за за паниката около вируса и масовата психоза, а не за самия вирус.

Това е само последният пример за фриволното поведение на Мъск в Twitter, което както вече споменахме неведнъж му е създавало главоболия, но този път не можеше да намери по-нашумяла тема, с която да се заяде. COVID-19 известен още под тривиалното название „коронавирус“ бързо се разпространи по целия свят след откриването му през декември в Китай. Към момента щамът вече си е проправил път до всеки континент, с изключение на Антарктида. Световната здравна организация обяви COVID-19 за „извънредна ситуация в областта на общественото здравеопазване от международно значение“.

Мъск изглежда не споделя същата паника, от която са обзети повечето от последователите му, а някои отговориха с твърдения, че не приема ситуацията достатъчно насериозно.

„Нека видим колко време ще му отнеме този път да изтрие публикацията“, каза един потребител в Twitter. Шегата произтича от факта, че Мъск и популярен и с навика си да изтрива публикации, които предизвикват широк негативен обществен отзвук и след това да се извинява за тях, с цел да запази репутацията си и да не си навлече допълнителни щети.

„Илън, това не е добра публикация. Хората все още не познават правилните мерки. Вие сте човек на науката и освен това се радвате на репутация. Ще помогнете на повече хора, ако заемете информирана позиция“, пише икономическият стратег Брус Фентън по повод публикацията.

Други казаха, че макар болестта да е наистина сериозна, Мъск с право посочи, че паническото поведение е пресилено и излишно.

„Паниката е глупост, а не вирусът. Тревогата около вируса е основателна, той е доста сериозен. Но паниката около него не помага никому с нищо.“, коментира друг потребител на социалната мрежа.

 

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
10 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
2020
2020

Така си е, в момента има 40 000 болни, но безмозъчните телета продължават да тръбят как всеки ден болните се увеличават без от това число да вадят оздравелите и починалите, което си е явен опит да го направят да изглежда много по-сериозно от това, което е реално.
https://www.worldometers.info/coronavirus/
отворете графиката на active cases и вижте как в последно време болните стават все по-малко

Да не повярва човек!
Да не повярва човек!

Веднъж и МОШЕника да каже нещо вярно! Вероятно от яд, че не е успял да се включи в далаверата с маски и ваксини…

AxOx
AxOx

Ако не беше Китай да затвори всичко, сега не 40К, а 400М щяха да са болни.
Ама хората така и разбраха, че единственната причина сега масово да не измират хора, е Китайските бързи и строги мерки..
Блаженни са невежите.
Явно за Мъск щом той не е болен, значи всичко е глупост– то и рака е глупост докато не те хване.

ОхАх
ОхАх

Абе направо 40 милиарда щяха да са болните и още толкова починалите..

Dvb
Dvb

Овците няма как да разберат генийте.

AxOx
AxOx

Кой е гении и кой овца?
Мъск не е гении, а овцете следват някой… ако ти го следваш.. прави си извода.

Този вирус е най-гадния вирус досега, защото се предава невероятно бързо, нямаш симптоми със седмици и води до усложнения които често причиняват смърт.

Ато на това му викаш нещо малко… няма какво повече да кажа.

До охкащия и пъшкащия :)
До охкащия и пъшкащия :)

А бе, момче, не разбра ли, че за нормален, здрав човек вирусите не са опасност? Всяка зима стотици милиони хора карат грип. Седиш си 5 дни в къщи на топло пред компа, пиеш чай с мед и си като нов. Умират 1 до 3% от хората – това са слаби, болни и най-вече – изключително възрастни хора, чийто организъм е напълно износен от старост и така или иначе са на път да умрат от нещо.

До охкащия и пъшкащия :)
До охкащия и пъшкащия :)

Цялата дандания е, защото подобни епидемии бъркат дълбо-о-о-око отзад на алчните капиталисти. Като се разболеят всичките стотици или хиляди роби на някой „бизнесмен“ и цяла седмица си стоят в къщи, вместо да работят за него по цял ден, а той е принуден въпреки това да им плаща болнични – газ пикае и кръв сере от мъка и яд! Затова надават такъв вой в медиите и всяват страх и паника гнусните експлоататори.

До охкащия и пъшкащия :)
До охкащия и пъшкащия :)

Докато на Мъск му е през оная работа. Той не печели от производство, а от борсови спекулации и държавни дотации, затова може да си позволи да каже истината. Пък и не може да намаже от далаверата с ваксините и сега иска да прецака другите тарикати, като обяви истината на всеослушание. С което отново вдига собствения си рейтинг, респ. – цената на измислените си акции.

Бай Миеле
Бай Миеле

Госпожице Dvb,
От любовниците на Мъзк не искаме мнения.
Няма как да се обръща внимание на човек, който мъзкyrбиpa докато си мисли за него !

Бай Миеле
Бай Миеле

Този е гений. Да събереш толкова инвестиции само с празни приказки и обещания е велико. Но лошото е че разпространява само фейкнюз.

ohoh
ohoh

Прав е човека, но паниката е добра за бизнеса. Надявам се овцете да не се вслушат.

Име
Име

Не съм му фен, ама за това сме на едно мнение 🙂

AxOx
AxOx

Прав е, ама не…. сега си представи 100К китайци с вирус да се впуснат в пътешествия около света (щото вируса е глупост и Китай отваря граници)… не давам и 1 месец преди да умрат поне 5 милонна, а до 6 месеца ще има страни дето ще са огромна морга.
Вируса убива… не е просто грип и нормалните медикаменти на работят.

Осъзнвайте се хора
Осъзнвайте се хора

Ти сериозно си спрял. Всичко това в момента е една голяма PR кампания. Вируса се разпространи толкова бързо в Китай заради празниците и поради факта че през тези празници в Китай е най-голямата модерна миграция и всички си отиват по родните места за празниците.В Европа и Америка вируса щеше да му отнеме година за да стигне тези цифри.

Бай Миеле
Бай Миеле

Самият Мъзг е най-голямата глупост. Яд го е че няма кой да му работи в китайската фабриката.