Създателят и генерален директор на компанията SpaceX Илън Мъск, в рамките на бързо интервю за CNN, на въпрос на журналистката Рейчъл Крейн, коя според него е най-добрата ракета на пазара, даде висока оценка на украинската/съветската ракета Зенит. Съвсем логично Мъск каза, че ракетите Falcon 9 са най-добрите в света и на пазара, и не може да става дума за никаква конкуренция.

„След нашите ракети, Зенит са едни от най-добрите“

Конкуренция между Falcon 9 и Зенит не може да има, понеже високотехнологичният „Сокол“ може да се приземява и да бъде използват многократно. Цената на полета в космоса е двойно по-ниска и се очаква да падне още. Подготовката за повторното изстрелване е съвсем кратка, а наскоро Мъск въведе допълнителна 10% отстъпка.

Защо Мъск казва подобно нещо? Ракетите Зенит 3SL, Зенит 2M, Зенит 3SLБ и Зенит 3SLБФ не могат да се похвалят с някакви особени съвременни технически решения. Но са значително по-икономични в сравнение с другите ракети от подобен клас. А за една частна компания, това е един от най-важните показатели.

Ракетите Зенит могат да извеждат в ниска орбита до 15 тона полезен товар при стартова маса 462,2 тона.

Тези думи на Мъск предизвикаха разгорещени спорове. Ракетата Зенит е разработена в съветско време в град Днепропетровск (днес Днепър) от конструкторското бюро „Южное“. Първото изстрелване на Зенит-2 бе осъществено през 1985 година. В наше време, на 17-ти юни тази година, в рамките на програмата Sea Launch бе сключен договор за продажбата на 12 ракети носители Зенит-SLБ и Зенит-SL на компанията S7 Sea Launch Limited. Но всички права за ракетните двигатели РД-171 принадлежат на Роскосмос.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари