Илън Мъск съобщи каква е причината за взривяването на прототипа SN11

4
1392

Основателят и генерален директор на космическата компания SpaceX Илън Мъск съобщи в своята Twitter страница причината за взривяването на прототипа на тежката ракета носител SN11. Според него, причината за взрива е изтичането на метан в горивната система.

„Състоянието на ракетата по време на изстрелването и излитането, както и при хоризонталния полет и свободното падане, бе добро. Сега виждаме, че е имало неголямо изтичане на CH4, което е довело до подпалването на втория двигател, а това от своя страна е унищожило част от горивната система на кораба. Това от своя страна е довело до прекалено твърдо спускане и кацане и в крайна сметка до взрива на метана в турбокомпресора. Знаем какъв е проблемът и възнамеряваме да приложим шест начина за неговото отстраняване. Това трябва да стане до края на тази седмица“ – съобщи Мъск.

Да си припомним, че на 30 март тази година се състоя четвъртото изстрелване на поредния прототип на тежката ракета носител Starship. Тя се издигна на височина около 10 км и се взриви при кацането. Както обикновено всичко бе показано в реално време в YouTube канала на SpaceX, като това беше най-лошият стрийм в историята на компанията – поради изключително гъстата мъгла не можаха да се видят нито изстрелването, нито взрива при кацането.

През месец март SpaceX успешно приземи прототипа на тежката ракета Starship след тестовия полет на височина около 10 километра. Ракетата без проблем излетя, издигна се на зададената височина, направи успешна маневра и след това се приземи с помощта на ракетните си двигатели. Но няколко минути след успешните полет и кацане ракетата се взриви.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари