От решаването на абстрактни математически задачи и уравнения няма конкретна полза – учениците не разбират, за какво им е нужно това и къде ще бъде използвано, счита Илън Мъск. Вместо това той предлага изучаването на математическите и физическите концепции да става чрез практически уроци – например изучаване и разглобяване на двигатели и строене на изкуствени спътници.

Образователната система е изградена по такъв начин, че учениците не разбират каква е практическата поза от един или друг предмет. Мъск каза това по време на международната конференция по използването и развитието на нови технологии за МКС.

„Децата буквално са хвърлени в математиката. Те не разбират, защо трябва да решават тези странни задачи. А човешкият мозък отсява информацията, която счита за ненужна“.

Образование, в което децата изучават учебните предмети чрез конкретни примери от реалния свят е отдавна известен в педагогиката, но засега се използва рядко. Мъск счита, че е време за промяна. Проектирането на спътници и разглобяването на различни типове двигатели ще даде по-добра представа за математиката и физиката, а от умението да се използват както стандартните, така и най-съвременните инструменти, ще има практическа полза. Този подход ще помогне за утвърждаване на знанията, както и да ги свърже с реалните жизнени сценарии, счита създателят и генерален директор на космическата компания SpaceX, който направи ракетите с многократно използване нещо обикновено и ежедневно.

19
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
10 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ak47
ak47

Едно смислено нещо да го чуя, да каже тоя фантазьор.

Фафли
Фафли

Май си объркал нещо …? Фантазьор промени толкова неща, че няма база за сравнение …

Спайдърмена
Спайдърмена

Мъск, закъснял си. Имам подобни на тези твои идеи и даже още по̀ добри. Публикувал съм ги и бъб форума на kaldata преди има-няма 10 г.!!!

Евреин
Евреин

Поредният Българин без покритие. Къде ти е теслата бе, ходиш и пиеш бира всяка вечер, ядеш мазна луканка, пушил цигари на тъпия си социалистически балкон. Знаеш много, ама си никой. Що е то – комунист под налягане.

Kine
Kine

или
отличник в училище => двойкаджия в живота

Име
Име

Докато skynet ИИ не тръгне,
няма оправяне от политически курви.

тъй-тъй
тъй-тъй

Мъск май лека-полека се засилва да оправя света. Точно от това се страхувах. В подобни случаи нещата обикновено отиват към патология.

mathur
mathur

Тъпанар , по-добре да гледат Крави, за друго не стават…

bluewater
bluewater

Защо заливате всички статии за човека с негативни коментари?

Анонимен
Анонимен

Защото е арогантен всезнайко, който ежедневно ме дебне иззад всеки ъгъл, за да ме залее с поредната порция наивистично-популистка пропагандна помия. До гуша ми дойде мега тиражираната му комплексарщина – вече няма медия чрез която този месия на безочливостта да не дирижира зомбираните си тълпи от наивни поклонници.

bluewater
bluewater

Не смятам арогантността за лоша черта когато говорим за бизнес и управление на голям ресурс. По скоро е качество.

защото тоя е втори Сорос
защото тоя е втори Сорос

Нищо смислено не е направил през живота си, само върти едни пари чрез спекулации и експлоатира труда на можещите хора. Модернизира малко електрокарите, които ние произвеждахме преди 40 години, сложи им нови батерии и наля няколко милиарда в реклами, след което малоумниците се редят на опашки да му плащат авансово за кола, която евентуално ще получат след няколко години и не се знае след колко ще спре да върви… Сега тръгнал да ръси акъл как да съсипе докрай образователната система. Трябвало да се учат само неща с практическа насоченост! Т.е. няма да учат децата по математика как да решават квадратни… Виж още »

DMV
DMV

Вашето „Модернизира малко електрокарите, които ние произвеждахме преди 40 години“ звучи като … чак не мога да реша като какво. Имайки редвид как са изглеждали „вашите“ електрокари и това как изглежда сега Тесла… и имайки предвид, че „вашите“ електрокари ги изнасяха за Япония директно за скрап… Не знам можете ли да си сметнете сложната лихва по кредитети, но пък за сметка на това съм сигурен, че никъде не Ви е потрябвала сметката за квадратно уравнение. Да не говорим пък, че то се смяташе само, САМО за точките на пресичане в „Х“. По химия определено не помните валентностите на различните съединения,… Виж още »

bluewater
bluewater

Не да се учат неща само с практическа насоченост а практически да се обяснява как и къде работи това което учим. Знанията придобити с практика са много по трайни и … обяснението на ползите ще е дългичко ще го спестя. Това че той е стигнал до тази идея не я прави негова. Но това че я споделя не би трябвало да я прави и лоша. Относно експлоатацията на „можещите хора“ колкото и носталгия да навява израза за много работа трябват много хора тоест екип от можещи. Но трябва и можещ да ръководи екипа и когато работата е много трябват много… Виж още »

kehaq
kehaq

Жак Фреско е човекът според мен, който първи набляга на тази материя. Гледайте; The Reality of Me (TROM) (2011) и ще разберете колко просто може да е всичко и какво трябва да се изучава, за по добро бъдеще на цялото човечество.

Евреин
Евреин

Ти си никой, той изтреляха ракети е космоса и управлява милиарди. Ти си един хейтър, който мрази успелите, защото практиката ти доказва колко си жалък. Ти дори не си жалък, ти си просто никой.

Фафли
Фафли

Такива бисери май и в тролската част на редит не мога да намеря като тук …

Евреин
Евреин

Мъск е пич!

Tetd
Tetd

Прав е Мъск! От частното към общото е по-практичен и респ. по-добър метод за обучение.