В своя Twitter блог генералният директор на Tesla и SpaceX Илън Мъск излезе с критика към експертите, които сериозно се отнасят към божествения статус на изкуствения интелект. Мъск е известен със своето недоверие към ИИ и твърдо счита, че хората, които се опитват да превръщат алгоритмите в богове, категорично не бива да се допускат до мащабните разработки.

Публикацията на Илън Мъск в Twitter бе предизвикан от статията във Venture Beat, в която ръководителят на компанията IV.AI Винс Линч показва сходствата между ИИ и религията. За да докаже своята хипотеза, Линч създаде модел с дълбоко машинно обучение, който генерира няколко малки текста, приличащи на извадки от Библията. Линч дори заяви, че само след 25-50 години ИИ може да създаде собствен свещен текст и да намери последователи.

Илън Мъск добави препратка към статията и подчерта, че някои хора въобще не бива да бъдат допускани към разработването на свръхразум. Мъск не съобщи, точно кого има предвид, но в неговия блог се споменава не само Винс Линч, но и бившият специалист на Google Андрю Левандовски, който тази пролет се оказа в епицентъра на скандала между Uber и проекта Waymo на интернет гиганта.

Левандовски тази есен най-внезапно заяви, че е създал организацията „Пътят на бъдещето“ (Way of the Future), която обединява хората за програмиране на ново ИИ божество.

Мъск се отнася с недоверие към мощния ИИ от следващо поколение, понеже счита, че той носи по-голям риск от Северна Корея и може да стане причината за възникването на трета световна война.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари