15.9 C
София

Илън Мъск ще представи работещ прототип на мозъчните Neuralink чипове в петък

Най-четени

Илън Мъск съобщи, че неговата невротехнологична компания Neuralink ще демонстрира работещо „устройство“, като най-вероятно става въпрос за свързан с човешки мозък компютърен чип, известен още като BMI система, този петък. Мъск неведнъж е говорил за убеждението си, че BMI устройствата са необходими, за да помогнат на хората да бъдат в крак с Al, като допълват мозъчните им възможности, но в момента целта му е много по-проста: да създаде имплантируемо в мозъка устройство, което да даде възможност да хората да контролират телефоните или компютрите с ума си.

Първоначално Мъск съобщи, че ще проведе специално събитие по представяне на новите постижения на Neuralink на 28 август, а сега разкри още повече подробности за това, което ще бъде показано. Той казва, че на събитието ще бъде представен мозъчен чип от второ поколение, предназначен да интегрира софтуер с изкуствен интелект на различни разработчици с човешкия мозък и „наблюдаващ дейността на мозъчните неврони в реално време“, въпреки че не е напълно ясно какво точно се разбира под това.

Дори сравнен с други начинания на Мъск като Tesla и SpaceX, проектът Nauralink е наистина амбициозен. Компанията иска да създаде чип, свързващ се с мозъка, с помощта на гъвкави електроди, по-тънки от човешки косъм, които тя нарича „нишки“. Настоящите BMI устройства използват твърди електроди за свързването с мозъка, което често е причина за възникване на повреди. Но поставянето на гъвкави електроди е много по-деликатна и предизвикателна задача, поради което фокусът на компанията е освен мозъчния чип, да създаде и робот, който да може да имплантира инвазивно чипа в човешкия мозък.

В крайна сметка Neuralink се надява да направи процеса по имплантиране на чипове в човешкия мозък толкова неинвазивен, че дори да не се налага използването на пълна упойка. Мъск по-рано говори за необходимостта от разработване на автоматизиран процес за имплантиране на BMI, който да преодолее ограниченията и разходите, свързани с инвазивната процедура и нуждата от неврохирург, който да извърши процедурата по имплантиране.

Много учени приветстваха участието на Мъск в тази медицинска област поради огромния потенциал на мозъчните чипове да помагат на парализирани хора и такива с неврологични разстройства. Други предупреждават, че твърденията му са бъдещата полезност на тези устройства далеч не са доказани, а сроковете, които си е поставил, са прекалено оптимистични. Neuralink още миналата година заяви, че ще започне клинични изпитвания до края на 2020 г., но към момента не е съобщила нова информация по този въпрос.

Neuralink тепърва ще обяви как събитието по представянето на работещия прототип ще може да бъде гледано онлайн, но най-вероятно това ще се случи чрез събитие на живо през YouTube канала на компанията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини