fbpx
1.4 C
София

Илън Мъск ще представи работещ прототип на мозъчните Neuralink чипове в петък

Най-четени

Илън Мъск съобщи, че неговата невротехнологична компания Neuralink ще демонстрира работещо „устройство“, като най-вероятно става въпрос за свързан с човешки мозък компютърен чип, известен още като BMI система, този петък. Мъск неведнъж е говорил за убеждението си, че BMI устройствата са необходими, за да помогнат на хората да бъдат в крак с Al, като допълват мозъчните им възможности, но в момента целта му е много по-проста: да създаде имплантируемо в мозъка устройство, което да даде възможност да хората да контролират телефоните или компютрите с ума си.

Първоначално Мъск съобщи, че ще проведе специално събитие по представяне на новите постижения на Neuralink на 28 август, а сега разкри още повече подробности за това, което ще бъде показано. Той казва, че на събитието ще бъде представен мозъчен чип от второ поколение, предназначен да интегрира софтуер с изкуствен интелект на различни разработчици с човешкия мозък и „наблюдаващ дейността на мозъчните неврони в реално време“, въпреки че не е напълно ясно какво точно се разбира под това.

Дори сравнен с други начинания на Мъск като Tesla и SpaceX, проектът Nauralink е наистина амбициозен. Компанията иска да създаде чип, свързващ се с мозъка, с помощта на гъвкави електроди, по-тънки от човешки косъм, които тя нарича „нишки“. Настоящите BMI устройства използват твърди електроди за свързването с мозъка, което често е причина за възникване на повреди. Но поставянето на гъвкави електроди е много по-деликатна и предизвикателна задача, поради което фокусът на компанията е освен мозъчния чип, да създаде и робот, който да може да имплантира инвазивно чипа в човешкия мозък.

В крайна сметка Neuralink се надява да направи процеса по имплантиране на чипове в човешкия мозък толкова неинвазивен, че дори да не се налага използването на пълна упойка. Мъск по-рано говори за необходимостта от разработване на автоматизиран процес за имплантиране на BMI, който да преодолее ограниченията и разходите, свързани с инвазивната процедура и нуждата от неврохирург, който да извърши процедурата по имплантиране.

Много учени приветстваха участието на Мъск в тази медицинска област поради огромния потенциал на мозъчните чипове да помагат на парализирани хора и такива с неврологични разстройства. Други предупреждават, че твърденията му са бъдещата полезност на тези устройства далеч не са доказани, а сроковете, които си е поставил, са прекалено оптимистични. Neuralink още миналата година заяви, че ще започне клинични изпитвания до края на 2020 г., но към момента не е съобщила нова информация по този въпрос.

Neuralink тепърва ще обяви как събитието по представянето на работещия прототип ще може да бъде гледано онлайн, но най-вероятно това ще се случи чрез събитие на живо през YouTube канала на компанията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини