Имат ли връзка електронните цигари с коронавируса?

5
2780

Коронавирусът не спира да взема своите жертви по света, въпреки че много страни обявиха известни облекчения на извънредните мерки и животът ни лека по лека се завръща към нормалния си ритъм. Продължаващата надвиснала опасност кара учените по целия свят да търсят всички възможни фактори, които могат да направят хората по-уязвими или податливи на заразяване и тежка заболеваемост. Знаем, че от самото начало СЗО обяви, че най-рисковата група са възрастните хора, хората с отслабена имунна система (което се отнася за всеки един вирус), както и хората със съпътстващи заболявания, особено за такива прекарали усложнения на болести на дихателните пътища. Но сега лекарите насочват вниманието ни в носа насока – електронните цигари.

Към момента не знаем много за възможната връзка между новия коронавирус и пушенето на електронни никотинови изпарители и цигари, тъй като нямаше достатъчно време за провеждане на надеждни проучвания и събиране на достатъчно информация. Но медицинската експертиза и здравият разум могат да ни кажат малко за това каква асоциация правят между COVID-19 и „вейпинга“ трима от най-ангажираните по темата лекари в САЩ: д-р Майкъл Хол вирусолог от Центъра за контрол и превенция на заболяванията, д-р Елиза Тонг, специалист по изследване на влиянието на тютюна върху човешкото здраве и д-р Стивън Балдасари, пулмолог от болницата в Йейл.

Какво знаем за връзката между електронните цигари и коронавируса?

„Нека бъда ясен – към момента няма проведени изследвания, които да доказват, че съществува връзка между пушенето на електронни цигари и новия коронавирус.“, казва д-р Балдари.

„Очакваме провеждане на проучвания при пациенти с COVID-19, за да определим окончателно дали тютюнопушенето, вейпинга или всякаква друга употреба на тютюневи продукти и вещества увеличава риска и е фактор при уязвимостта за развитие на тежка симптоматика или усложнения при заразяване с COVID-19“, допълва експертът.

Д-р Тонг също остава предпазлив по отношение на изразяването на категорично мнение или заключения, казвайки:

„Дали можем да изследваме връзката между тютюнопушенето и коронавируса, зависи от това дали болниците са събирали информация дали настанените пациенти с COVID-19 употребяват редовно тютюневи изделия. Просто няма начин да разберем каквото и да било по въпроса, докато не мине достатъчно време, през което изследователите да съберат повече данни“.

Въпреки това обаче, експертите казват, че вече знаем достатъчно за ефектите на електронните цигари, никотиновите изпарители и „вейпинга“ върху белите дробове и имунната система, за да направим някои логически изводи.

Вейпинга и белите дробове

Класическите обикновени и тънки (известни още и като „лайт“) цигари съвсем еднозначно и известно от десетилетия вредят на белите дробове, но ефектът на вейпинга върху белодробното здраве е една идея по-неизвестен. Може би си спомняте случаите от миналата година, които редовно отразявахме, на хора с тежки респираторни заболявания и затруднения в дишането, които редовно използваха електронни цигари или вейп изпарители, като тогава бяха диагностицирани над 2500 души с тежки белодробни заболявания, за които се смяташе, че са причинени от тютюневите им навици, като 64 от тях починаха.

Изследователите тогава обаче не бяха наясно дали причината за заболеваемостта е самият вейпинг и електронни цигари или наличието на витамин Е ацетат в течностите за вейп на черния пазар съдържащи марихуана, за които е доказано, че причиняват тежки и често необратими увреждания върху тъканите на белите дробове.

Д-р Тонг беше по-категоричен за цялостния неблагоприятен ефект на вейпинга и електронните цигари върху белите дробове, казвайки: „Съществуват десетки доказателства, че използването на вейп и електронни цигари сериозно може да навреди върху белодробното здраве, от клетъчно до органично ниво, въз основа на десетки проведени лабораторния изследвания върху доброволци“.

Съществуват корелации, че вейпинга уврежда защитната лигавица на белите дробове, което би било ужасна новина, ако се заразите с коронавирус. „Човек с нарушена белодробна лигавица несъмнено ще преживее заразяване с COVID-19 много по-тежко от останалите. Ако имате нарушени защитни свойства на белодробната си тъкан, инфекцията ще се разпространи по-бързо из тялото ви и в някои случаи това може да има дори летален изход.“

Електронни цигари и имунна система

Предполага се също, че електронните цигари могат да отслабят имунната система. Едно експериментално проучване показва, че парите от електронна цигара увеличават производството на възпалителни химикали и отслабват защитните клетки в белия дроб, които пазят въздушните пространства от потенциално вредни частици. Изследователите предупредиха, че са необходими повече изследвания, за да се направят каквито и да било декларативни и категорични изявление, което е често срещано при проучванията на ефекта от електронните цигари и вейпинга – в никакъв случай не трябва да приемаме, че те са безвредни за човешкия организъм, защото няма доказателства за вредата им – причината за последното е просто острата липса на време и ресурси за провеждане на адекватни научни изследвания.

Друго проучване от колежа по обществено здраве към Джон Хопкинс, което беше разпространено от Bloomberg наскоро показва, че мишките, които са били изложени продължително време на изпарения от електронна цигара са показали значително отслабнала имунна система.

Ако употребата на електронни цигари отслаби имунната система на организма ни, тогава със сигурност ще изкараме доста по-тежко коронавируса. Вече знаем, че имунокомпрометираните хора риска от развитие на сериозна симптоматика при заразяване с COVID-19 и дори леталния изход, е доста по-висок от този при хората с нормално функционираща имунна система.

От мнението на експертите става ясно, че към момента няма възможност за провеждане на изследвания, които да докажат или отхвърлят, че електронните цигари и никотиновите изпарители влошават симптомите при заразени с коронавирус пациенти, от всичко, което знаем за техния ефект върху организма ни до момента, става ясно, че ако сте редовен пушач, категорично сте по-уязвими към COVID-19.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари