fbpx
-3.2 C
София

Има ли действащи вулкани на Венера?

Най-четени

Ново проучване предполага, че планетата Венера може да е вулканично активна – откритие, което, ако се окаже вярно, ще помогне да се обясни как вулканите влияят върху планетарната еволюция и обитаемостта в космоса.

Изследването, което се фокусира върху странни сигнали, идващи от вулкан на Венера, наречен от учените Idunn Mons, подхранва интереса към бъдещи мисии до най-близкия съсед на Земята, които ще изяснят въпроса веднъж завинаги.

Отдавна е ясно, че Венера е покрита с няколко сериозно сюрреалистични вулкана. Но е невъзможно да се каже от наблюденията на Земята дали те все още изпускат лава, защото гъстата и мъглива атмосфера на Венера закрива всичко, което може да се наблюдава от наземните ни обсерватории.

Сега, използвайки архивни сведения от стари орбитални мисии и резултатите от експериментална работа, извършена на Земята, екип от учени привежда доказателства, че вулканът Idunn Mons може да е бил активен през последните няколко години, като вероятно може да изригва и днес. За щастие на учените няма да се наложи да чакат дълго, за да потвърдят хипотезите си – в рамките на следващото десетилетие малък набор от мисии по откриване на вулканична активност на повърхността на планетата ще започне да дава отговори на тези важни за учените въпроси.

Джъстин Филиберто, ръководител в Изследователската агенция за изследване на астроматериалите или ARES в Космическия център на НАСА и съавтор на изследването, публикувано миналия месец в The Planetary Science Journal, казва, че в този момент той не мисли, че „някой ще се изненада, че когато стигнем до Венера, ще открием доказателства за вулканична дейност.“

Все пак потвърждаването на това подобрение би имало наистина сериозни последици. Подобно на Земята, Венера някога е имала вода на повърхността си, достатъчна за цял океан, но днес планетата се е превърнала в безводна пустош с гъста, наситена с киселини атмосфера и повърхност, достатъчно гореща, за да стопи олово. Водещо обяснение за адската трансформация на Венера са предполагаеми епични вулканични изригвания, които са дали началото на необратими климатични промени. Изучаването на вулканите на Венера отблизо ще ни помогне да разберем по-добре защо Земята все още не е претърпяла подобен апокалипсис. И докато мъртвите вулкани биха могли да дадат някои улики, то със сигурност могат да бъдат изведени много повече стойностни данни, ако учените имат възможността да открият и наблюдават живи такива.

Какви доказателства има за вулканите на Венера?

Въпреки че няма преки доказателства за активен вулканизъм на Венера, има няколко косвени улики в подкрепа на тази хипотеза. Високата концентрация на серен диоксид, газ, който традиционно е свързван с вулканичната дейност, в атмосферата на Венера, може да бъде много по-добре обяснен, ако се потвърди, че на повърхността на планетата днес има действащи вулкани. Повърхността на Венера включва множество тектонични разривни зони, които дават силни доказателства в подкрепа на вярването, че някога на планетата е имало вулканична дейност. Освен това, учените казват, че релефът и характеристиките на Венера са напълно отговарящи на това, което трябва да бъде налице, за да има вулканична дейност на планетата – на практика при нея се наблюдават всички онези фактори, които се свързват с вулканичната дейност на Земята, както става ясно от изказване на Лорън Йозвяк, планетарен вулканолог в приложната физическа лаборатория към университета Джон Хопкинс.

Новото проучване обединява набор от доказателства, които предполагат, че Idunn Mons е активен и до днес

Европейският орбитален апарат Venus Express, който обикаляше планетата от 2006 до 2014 г. откри отлагания от потоци лава навсякъде – включително и в Idunn Mons, които светеха в инфрачервени лъчи. Разяждащата атмосфера на Венера бързо поглъща вулканичните минерали, затъмнявайки техния инфрачервен блясък, като именно това е обяснението, което учените дават на въпроса, защо не можем да наблюдаваме доказателства за вулканичната дейност от Земята. Когато изследванията с Venus Express приключиха и трябваше данните от тях да се тълкуват, се смяташе, че засечените потоци са пълни с лава, която е изригнала преди 250 000 години. Но според данни от новата експериментална работа, според която вулканичните минерали са били изпечени от атмосферните условия на Венера и са се разграждали по-бързо, отколкото се смяташе преди, се предполага, че въпросната лава трябва да е продукт на вулканична дейност от най-късно последните 1000 години, за да може да бъде наблюдаема днес.

Йозвяк, който не е участвал в проучването, казва, че то представлява „наистина завладяваща работа по различни астрономически казуси“. Но в крайна сметка бъдещите мисии на космически кораби до Венера, в това число и планираните мисии на НАСА Veritas и DAVINCI +, както и европейската сонда EnVision, които се очаква да стартират в края на това десетилетие, ще бъдат тези, които ще потвърдят или отхвърлят подозренията на учените.

VERITAS ще разполага с астрономическа техника, оборудвана с най-съвременната радарна система, която ще може да идентифицира еднозначно наличието на прясна лава. Изследователската програма ще включва правенето на многократно сканиране на едни и същи области, картографирани преди с радари с по-базово оборудване. Ако се открият нови потоци от лава, които не са били открити при предишните изследвания на Венера, като изследванията с орбиталния апарат Magellan от 90-те години, то те биха представлявали именно онези знаци, които учените търсят. Планираният орбитален апарат на НАСА ще има възможност дори да открие потоци, които биха могли да се появят на повърхността на Венера по времето, когато ще я сканира. Инфрачервената камера на VERITAS също така ще направи потоците от лава, които все още излъчват топлина, лесни за забелязване на картите, които ще получат учените.

В същото време европейският орбитален апарат EnVision ще има малко по-различна задача, като неговата работа ще бъде по-скоро да вземе проби от лавата и евентуална новооткрита вулканична активност на Венера. Неговата радарна система ще изследва повърхността за скорошни признаци на вулканично или тектонично тераформиране, а нейните инфрачервени и ултравиолетови спектрометри ще търсят любопитни химически смеси на повърхността и в атмосферата. Така космическият кораб ще може да установи, ако се натъкне на косвени или директни следи за действащ вулкан или наскоро случвала се вулканична активност.

От друга страна, проектът DAVINCI + ще бъде фокусиран върху изследването на благородни газове, химическия състав и изображения на дълбоката атмосфера на Венера, като ще пусне сонда през атмосферата на планетата, която ще документира нейния химичен състав, а след това ще изследва и повърхността. Тъй като DAVINCI + ще предоставя профил на вулканичните газове, присъстващи в този момент във времето, учените, работещи с VERITAS и EnVision ще могат по-лесно да идентифицират пикове в концентрациите на тези газове – това ще помогне за фокусиране върху установяването на индикации за вулканична активност във времето, а не толкова върху сканирането за действаща такава в момента.

За много планетарни учени потвърждаването, че Венера е вулканично активна, е обикновена формалност в този момент. „Би било наистина удивително, ако се окаже, че не е“, казва Ричард Гейл, планетарен геолог от Кралския университет Холоуей в Лондон и водещ учен на EnVision. Пол Бърн, планетарен учен от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, е съгласен. „Вероятността да няма активен вулканизъм на Венера трябва да бъде функционално нулева“, казва Бърн.

За Гейл и други учени вълнуващото нещо от бъдещите мисии до Венера е това, което те ще могат да ни кажат за това колко е вулканично активна планетата. Дали е по-скоро като Земята, където се случват десетки изригвания всеки ден, или като Марс, свят от вулканична кома, където гигантски каскади от разтопени скали могат да бомбардират повърхността на всеки няколко милиона години? Някои подозират, че вулканите на Венера имат близка активност до тази на нашите вулкани, а според други, те са по-скоро като вулканите на Марс. Тези три бъдещи мисии скоро ще открият отговора, разрешавайки десетки години на спекулации.

Мисля, че ще пишем чисто нови учебници за Венера, след като всички тези мисии стигнат до там“, казва Филиберто. „Това ще промени начина, по който мислим за планетарната еволюция.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини