Microsoft продължава да налага новата версия на операционната си система Windows, но изглежда, че опитите на компанията по популяризирането на „11“ не са толкова успешни, колкото беше агресивната кампания, която беше проведена с „10“.

По данни на компанията за управление на IT активи Lansweeper, Windows 11 е инсталиран на едва 0.21% от персоналните компютри, независимо от това, че системата се предлага под формата на безплатно обновление за Windows 10. Lansweeper се позовават за резултатите на своето изследване на наблюдението на повече от 10 милиона Windows устройства. Това отрежда на „11“ петото място на най-инсталираната Windows версия в момента. Самият резултат от проучването не звучи необичайно, вземайки предвид това, че Windows 11 беше представен официално преди по-малко от два месеца – на 05.10. Любопитен момент в доклада на Lansweeper се явява наблюдението за разпространението на Windows XP. Класическата версия на операционната система на Microsoft не се поддържа от години, но независимо от това, тя е инсталирана на 3.62% от компютърните устройства, отразени в доклада.

И говорейки за вече неподдържани версии на Windows, то проучването на компанията посочва, че един от всеки десет компютъра е с инсталирана именно такава версия (9.93%). Освен XP, тук се включва и Windows 7. Поддръжката на първата беше спряна през 2014, а на втората – през миналата година, припомнят Techradar.

„Ситуацията представя значим риск по отношение на киберсигурността, тъй като Microsoft вече не предлага защитни актуализации за Windows Vista, 2000, XP и 7“, пише в резюмето към доклада главният маркетинг директор на Lansweeper Роел Десньо. „Макар че повечето потребители използват по-новите операционни системи, то факта, че имаме милиарди активни потребители на Windows по цял свят, означава, че имаме милиони, които са несигурни и открити за атака. Освен това се предполага, че по-голямата част от тези остарели системи се намират в рамките на различни предприятия, което означава, че не само лични данни са изложени на риск в случая“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари