Въпросите за етиката и морала сериозно изостават от техническия прогрес и не би трябвало да са възпиращ фактор. Още повече, ако етиката и моралът забавят научните изследвания в области, които биха спомогнали в разработването на нови лекарства, в състояние да спасят милиони хора. Това е мнението на учените, които отказват да спрат изследванията си по интеграцията на мозъка на човека и плъха.

Преди четири години група австрийски учени публикува научна статия, в която е описана технология за отглеждане на малки човешки мозъчни органоиди (човешки мини-мозък) от стволови клетки, в мозъчните клетки на плъх в епруветка. Учените доказаха, че фрагментите на човешкия мозък успешно се интегрират. През 2016 година, друга група доказа, че човешкият мозък продължава да расте в тези условия и се появяват нови неврони. А неотдавна в епруветка със същата технология бяха отгледани шест слоя от кората на главния мозък на човека – областите, отговарящи за мисленето, речта, разсъжденията и други изключително важни когнитивни функции.

Оказа се, че този уникален човешки мини-мозък реагира на дразнителите по съвсем същия начин, като пълноценния човешки мозък, включително и реакциите на психеделични препарати. С други думи, учените получиха уникален и универсален материал за изследването на различни нови лекарства, за изследване условията за развитие на болестите и други подобни изследвания, който няма как да бъдат направени на живи същества. Да не говорим за най-детайлното и подробно изучаването на мозъка, което може да разкрие съвсем нови подходи в изкуствения интелект.

За съжаление, науката навлезе в област, където започват споровете за етичността на подобни изследвания. Учените добре разбират, че органоидът на човешкия мозък не е способен на мисловна дейност, но трендът е налице – този органоид става все по-сложен. Вече мнозина считат, че изследванията в тази област трябва да бъдат спрени, но засега те формално са разрешени. Националните институти по здравеопазването в САЩ (NIH) например, обявиха мораториум върху финансирането на изследвания, в които се осъществява отглеждане на човешки стволови клетки в ембрионите на гръбначни животни в ранния етап на развитие. Но този мораториум не важи за имплантирането на човешки органоиди.

Сега тези дискусии ще се разгорят с нова сила, понеже се очаква две научни групи едновременно да покажат резултатите от имплантирането на органоиди на човешкия мозък в мозъка на живи плъхове. За първи път тези експерименти излизат извън епруветката и се провеждат върху живи същества.

Според предварителната информация, резултатите от тези експерименти са поразителни. Човешките мини-мозъци с размер около 2 милиметра оживяха в мозъка на жив плъх в продължение на дълъг период от време – в единия случай цели два месеца и дори са се включили към съдовата и нервната система на плъха, прехвърляйки кръв по съдовете и изпращайки нервни импулси в мозъка на животното! Някои аксони са проникнали в мозъка на плъха на дълбочина до 1,5 мм и са се съединили с мазолестото тяло, съединяващо лявото и дясното полукълбо. Когато се светне в очите на плъха, човешките неврони реагират на светлината, което означава функционална интеграция с мозъка на плъха. Това са безпрецедентни резултати и никой досега не е правил нещо подобно.

Тук излизаме на съвсем нова територия“ – каза Кристоф Кох (Christof Koch), президент на института „Алън“ в Сиатъл. „Науката се развива толкова бързо, че етиката въобще не успява да я догони

Докато досега учените спореха, че зародишът на човешкия мозък в епруветка, в перспектива може да осъзнае своето съществуване, то с имплантирането на този зародиш в мозъка на жив плъх, етичните спорове вече са на съвсем друго ниво. Вече става дума за създаването на истински химери. В биологията, химерите са организми, съставени от генетично разнородни клетки.

Учените считат, че в живия мозък на животното, човешките органоиди ще се развиват по-бързо, отколкото в епруветка и етичните проблеми с възникването на съзнание трябва да бъдат решени колкото се може по-бързо. Засега, точно както с ИИ, подобен проблем няма, но това не означава, че той няма да възникне.

При тези експерименти, човешките мозъчни органоиди са имплантирани в мозъка на живи плъхове, чието развитие е вече спряло. Учените считат, че никой не може да си представи какво ниво на интеграция може да бъде постигнато, ако се имплантират органоиди в мозъка на зародиша на плъх.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
Не съм роботНефккгDr.йокоtKалин Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Това е добър напредък. Следва имплантирането на мозъчни клетки в главите на ковбойците, които очевидно страдат от липсата на такива.

ПС. „Учените добре разбират, че органоидъд“
органоидъТ 😉 Принципно членуването на този термин, е силно непрепоръчително, но ако все пак пишещият сметне да го приложи, при това в пълен член, това е правилният начин.

Хихи
Хихи

И първите думи на плъха бяха“Send nudes“.

Николай
Николай

Цитат „които биха спомогнали в разработването на нови лекарства, в състояние да спасят милиони хора. “
Какво спасяване на милиони хора, всеки средно интелигентен човек е наясно че земята е пренаселена, и трябва да се редуцира населението. Това за спасяване на милиони хора и за удължаване на човешкия живот го приказвайте на бабите си.

Kалин
Kалин

Да почнем да редуцираме населението с тези, които подстрекават към редуциране. Така навит ли си?
Или да се редуцират _другите_?
Баси малоумниците.

Dr.
Dr.

земята не е пренаселена, но ако държиш може да редуцираш себе си

Нефккг
Нефккг

Земята не е пренаселена, виж статистиката, това с пренаселването е левичарски мит на зелените глобалисти, просто не е верен!

Не съм робот
Не съм робот

И защо мислиш в посока – редуциране на живи и родени хора? Знам, че това се прави тук и сега, в определени части на светът, точно там, където няма нужда и не се прави където има. Това поставя под съмнение идеологическите подбуди на начинанието и го приравнява до обикновен геноцид на определени народи и географски ширини, доката други дори компенсират с емиграция и още по-голяма раждаемост. Като искаш – ходи и редуцирай раждаемостта в 3-ят свят и сред религиозните фанатици, научи ги на концетраптиви и семейно планиране. Не се занимавай с живи хора и не издавай присъди все едно си… Виж още »

йокоt
йокоt

В днешно време експертите в дисциплини като ИИ, невробиология, математика, физика и т.н. трябва да се държат изкъсо, че вижте какво става… Идват да пишат коментари в калдата. Моля ви хора връщайте се на работа, че от вас зависи нашето бъдеще и научния прогрес. Ние разбираме колко сме тъпи в сравнение с вас и без да ни го показвате.