Въпросите за етиката и морала сериозно изостават от техническия прогрес и не би трябвало да са възпиращ фактор. Още повече, ако етиката и моралът забавят научните изследвания в области, които биха спомогнали в разработването на нови лекарства, в състояние да спасят милиони хора. Това е мнението на учените, които отказват да спрат изследванията си по интеграцията на мозъка на човека и плъха.

Преди четири години група австрийски учени публикува научна статия, в която е описана технология за отглеждане на малки човешки мозъчни органоиди (човешки мини-мозък) от стволови клетки, в мозъчните клетки на плъх в епруветка. Учените доказаха, че фрагментите на човешкия мозък успешно се интегрират. През 2016 година, друга група доказа, че човешкият мозък продължава да расте в тези условия и се появяват нови неврони. А неотдавна в епруветка със същата технология бяха отгледани шест слоя от кората на главния мозък на човека – областите, отговарящи за мисленето, речта, разсъжденията и други изключително важни когнитивни функции.

Оказа се, че този уникален човешки мини-мозък реагира на дразнителите по съвсем същия начин, като пълноценния човешки мозък, включително и реакциите на психеделични препарати. С други думи, учените получиха уникален и универсален материал за изследването на различни нови лекарства, за изследване условията за развитие на болестите и други подобни изследвания, който няма как да бъдат направени на живи същества. Да не говорим за най-детайлното и подробно изучаването на мозъка, което може да разкрие съвсем нови подходи в изкуствения интелект.

За съжаление, науката навлезе в област, където започват споровете за етичността на подобни изследвания. Учените добре разбират, че органоидът на човешкия мозък не е способен на мисловна дейност, но трендът е налице – този органоид става все по-сложен. Вече мнозина считат, че изследванията в тази област трябва да бъдат спрени, но засега те формално са разрешени. Националните институти по здравеопазването в САЩ (NIH) например, обявиха мораториум върху финансирането на изследвания, в които се осъществява отглеждане на човешки стволови клетки в ембрионите на гръбначни животни в ранния етап на развитие. Но този мораториум не важи за имплантирането на човешки органоиди.

Сега тези дискусии ще се разгорят с нова сила, понеже се очаква две научни групи едновременно да покажат резултатите от имплантирането на органоиди на човешкия мозък в мозъка на живи плъхове. За първи път тези експерименти излизат извън епруветката и се провеждат върху живи същества.

Според предварителната информация, резултатите от тези експерименти са поразителни. Човешките мини-мозъци с размер около 2 милиметра оживяха в мозъка на жив плъх в продължение на дълъг период от време – в единия случай цели два месеца и дори са се включили към съдовата и нервната система на плъха, прехвърляйки кръв по съдовете и изпращайки нервни импулси в мозъка на животното! Някои аксони са проникнали в мозъка на плъха на дълбочина до 1,5 мм и са се съединили с мазолестото тяло, съединяващо лявото и дясното полукълбо. Когато се светне в очите на плъха, човешките неврони реагират на светлината, което означава функционална интеграция с мозъка на плъха. Това са безпрецедентни резултати и никой досега не е правил нещо подобно.

Тук излизаме на съвсем нова територия“ – каза Кристоф Кох (Christof Koch), президент на института „Алън“ в Сиатъл. „Науката се развива толкова бързо, че етиката въобще не успява да я догони

Докато досега учените спореха, че зародишът на човешкия мозък в епруветка, в перспектива може да осъзнае своето съществуване, то с имплантирането на този зародиш в мозъка на жив плъх, етичните спорове вече са на съвсем друго ниво. Вече става дума за създаването на истински химери. В биологията, химерите са организми, съставени от генетично разнородни клетки.

Учените считат, че в живия мозък на животното, човешките органоиди ще се развиват по-бързо, отколкото в епруветка и етичните проблеми с възникването на съзнание трябва да бъдат решени колкото се може по-бързо. Засега, точно както с ИИ, подобен проблем няма, но това не означава, че той няма да възникне.

При тези експерименти, човешките мозъчни органоиди са имплантирани в мозъка на живи плъхове, чието развитие е вече спряло. Учените считат, че никой не може да си представи какво ниво на интеграция може да бъде постигнато, ако се имплантират органоиди в мозъка на зародиша на плъх.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари