fbpx
13.6 C
София

Имплант в мозъка позволява на парализирана жена да контролира робот с мислите си

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Жена, която вече 15 години не може да движи крайниците си вследствие на удар в продълговатия мозък, отпи глътка кафе, контролирайки роботизирана ръка с мислите си. Имплантът декодира сигналите от мозъка на пациента и задвижва ръката. Опитите са част от клинично проучване в САЩ на експерименталния имплант, наречен BrainGate, който лекарите виждат като първа стъпка към разработването на устройства, които могат да заобиколят уврежданията в нервната система и да дадат възможност на парализирани хора да си възвърнат контрола над техните крайници.

В продължение на много дни пациентите са се учили да контролират роботизираната ръка и да хващат дунапренени топки, като си представят как движат собствената си ръка. Нито един от тях не е могъл точно да повтори естествените движения на човешката ръка с робота, но въпреки това лекарите се радвали, че има напредък.

Имплантът BrainGate се прикачва директно към мозъка, но се подава от черепа и се свързва с компютър чрез кабел. Планира се следващите устройства да работят безжично и да се монтират под кожата. Едно от притесненията около мозъчните импланти е, че те постоянно губят способността си да усещат невронните сигнали, след като около ултрафините електроди се оформи съединителна тъкан. Последните опити обаче показват, че дори 5 години след поставянето на импланта лекарите са успели да запишат полезни сигнали от мозъка.

В последните години пациентите са използвали BrainGate, за да контролират курсора върху екрана на компютъра и да стиснат протегнатите пръсти на ръката-протеза в юмрук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини