Индийското правителство работи над „часовник за безопасност“ за жените в страната

0
69

Напоследък в Индия става все по-актуален един изключително сериозен проблем – зачестяващите случаи на изнасилвания. Индийското правителство бе принудено да обмисли и приеме пакет от мерки срещу насилниците, част от които не съвсем традиционни. Индийският министър на информационните технологии Капил Сибал обяви, че една от тези мерки ще бъде устройство, представляващо, по думите му, „часовник за безопасност“.

В момента над въпросния аксесоар работят инженери от Центъра за разработка на перспективни компютри в страната. Ръчният часовник е снабден с GPS-модул и паник-бутон, натискането на който изпраща съобщение до най-близкия полицейски участък, както и до предварително зададени от собственичката на устройството телефонни номера. В съобщението автоматично се добавят и актуалните геолокационни данни от вградения в часовника GPS-модул.

В допълнение, аксесоарът разполага и с вградена камера, която също се активира при натискането на паник-бутона, след което в продължение на 30 минути записва случващото се наоколо. Устройството ще се предлага в две версии, като продажната им цена ще бъде 20 и 50 долара. Засега не се уточняват разликите между тях, нито конкретната дата, на която ще стартират продажбите на продукта. Неизвестно остава и това, дали часовникът ще може да бъде закупен и в други страни освен Индия.

Трудно е да се каже доколко ефективно може да бъде новото устройство, но индийското правителство се надява то да спомогне за намаляването на броя на този вид престъпления.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари