fbpx
-0.5 C
София

Индийско летище се осигурява с електрическа енергия единствено от слънчеви панели

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Все повече държави обръщат сериозно внимание на алтернативните източници на електрическа енергия. В Индия бе въведено в експлоатация първото в света летище, при което 100% от необходимата електроенергия се осигурява от Слънцето. За тази цел са инсталирани 46 150 слънчеви панела.

 

Летището се намира в град Кочин в южния индийски щат Керала. Слънчевите панели заемат площ от 18 хектара. Авиационният възел, който обслужва по около 6,8 милиона пътници годишно съобщи, че слънчевата енергия намалява изхвърлянето на въглерод в атмосферата от порядъка на 300 000 тона за 25 години. Това е еквивалентно на засаждането на 3 милиона дървета или неизминати 1,2 милиарда километра с помощта на лек автомобил. „Плантацията“ от слънчеви батерии има максимална мощност 12 мегавата. Генерираното от нея годишно електричество е достатъчно за 10 000 обикновени домове.

 

Строителството на слънчевата ферма е осъществено само за половин година и е струвало 10 милиона щатски долара. Излишъкът от генерираната енергия ще се изкупува от държавата. Очаква се, че инвестицията ще се възвърне за не повече от 5 години, след което ще се реализира печалба.

Летището в Кочин започва прехода към слънчева енергия още през 2013 година, когато върху терминала е тествана неголяма слънчева инсталация.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
1Force1
1Force1
6 години

Тия имат много немъчени пари, от глупаците които ги купуват.

бате Ици
бате Ици
6 години

На кой сериозен консуматор ще сложиш да разчита основно на ВЕИ?

stoyanps
stoyanps
6 години

Не е така. Могат да бъдат основни мощности и на много места са. Но не могат да бъдат единствени. Винаги трябва да има на разположение резервни мощности с почти същия капацитет, които да се включат при нужда.

бате Ици
бате Ици
6 години

Искам да стане ясно, че ВЕИтата не може да са основни мощности.

1Force1
1Force1
6 години

Все пак не всичката енергия, която се произвежда, отива в батерии. Част от енергията се продава, а през нощта се купува недостигащото количество. Като вероятно са на печалба, защото сигурно и в Индия „зелената“ енергия е по-скъпа от „кафявата“.

бате Ици
бате Ици
6 години

При максимална мощност на фотоволтаика 12 Мвата, каква батерия е нужна?
И какво ще представлява тази батерия?

1Force1
1Force1
6 години

Мда, оловни батерии, за производството на панелите и батериите и електрониката и кабелите, са изразходвани 1 милион тона условно гориво и природата е замърсена с тежки и други метали и химикали.

П.П. Да не забравяме колко ориз няма да бъде произведен за 25 години от тези 140 декара площ…А индийците също са хора и огладняват.

Azhen
Azhen
6 години

Май някой не е чувал за батерии…

бате Ици
бате Ици
6 години

През нощта сигурно палят свещи или огньове покрай тези фотоволтаици. Какво е това чудо 100% от необходимата електроенергия се осигурява от Слънцето. През нощта или през дъждовните дни какво се случва?

Нови ревюта

Подобни новини