Индийско летище се осигурява с електрическа енергия единствено от слънчеви панели

10
36

Все повече държави обръщат сериозно внимание на алтернативните източници на електрическа енергия. В Индия бе въведено в експлоатация първото в света летище, при което 100% от необходимата електроенергия се осигурява от Слънцето. За тази цел са инсталирани 46 150 слънчеви панела.

 

Летището се намира в град Кочин в южния индийски щат Керала. Слънчевите панели заемат площ от 18 хектара. Авиационният възел, който обслужва по около 6,8 милиона пътници годишно съобщи, че слънчевата енергия намалява изхвърлянето на въглерод в атмосферата от порядъка на 300 000 тона за 25 години. Това е еквивалентно на засаждането на 3 милиона дървета или неизминати 1,2 милиарда километра с помощта на лек автомобил. „Плантацията“ от слънчеви батерии има максимална мощност 12 мегавата. Генерираното от нея годишно електричество е достатъчно за 10 000 обикновени домове.

 

Строителството на слънчевата ферма е осъществено само за половин година и е струвало 10 милиона щатски долара. Излишъкът от генерираната енергия ще се изкупува от държавата. Очаква се, че инвестицията ще се възвърне за не повече от 5 години, след което ще се реализира печалба.

Летището в Кочин започва прехода към слънчева енергия още през 2013 година, когато върху терминала е тествана неголяма слънчева инсталация.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
бате Ици
бате Ици

През нощта сигурно палят свещи или огньове покрай тези фотоволтаици. Какво е това чудо 100% от необходимата електроенергия се осигурява от Слънцето. През нощта или през дъждовните дни какво се случва?

Azhen
Azhen

Май някой не е чувал за батерии…

1Force1
1Force1

Мда, оловни батерии, за производството на панелите и батериите и електрониката и кабелите, са изразходвани 1 милион тона условно гориво и природата е замърсена с тежки и други метали и химикали.

П.П. Да не забравяме колко ориз няма да бъде произведен за 25 години от тези 140 декара площ…А индийците също са хора и огладняват.

бате Ици
бате Ици

При максимална мощност на фотоволтаика 12 Мвата, каква батерия е нужна?
И какво ще представлява тази батерия?

1Force1
1Force1

Все пак не всичката енергия, която се произвежда, отива в батерии. Част от енергията се продава, а през нощта се купува недостигащото количество. Като вероятно са на печалба, защото сигурно и в Индия „зелената“ енергия е по-скъпа от „кафявата“.

бате Ици
бате Ици

Искам да стане ясно, че ВЕИтата не може да са основни мощности.

stoyanps
stoyanps

Не е така. Могат да бъдат основни мощности и на много места са. Но не могат да бъдат единствени. Винаги трябва да има на разположение резервни мощности с почти същия капацитет, които да се включат при нужда.

бате Ици
бате Ици

На кой сериозен консуматор ще сложиш да разчита основно на ВЕИ?

stoyanps
stoyanps

Apple, Google, Intel, Microsoft, Kohl, Whole Foods, Wal-Mart, градовете Хюстън и Вашингтон. Достатъчно ли са?
http://www.itprofessionals.bg/it-gi...zvat-nai-zeleni

1Force1
1Force1

Тия имат много немъчени пари, от глупаците които ги купуват.