Индия вече не изисква лицензиране на доставчиците на картографски услуги

1
372

Индия заяви в понеделник, че местните фирми вече няма да се нуждаят от лиценз или друго разрешение за събиране, генериране, съхраняване и споделяне на геопространствени данни на страната, което ще доведе до значителни промени в по-ранната позиция на индийското правителство, което сега признава, че с настоящите си мерки е възпрепятствало иновациите.

Досега Ню Делхи изискваше от индийските фирми да кандидатстват за издаване на лицензи и допълнителни одобрения за създаване и публикуване на топографски данни. Премиерът на Индия Нарендра Моди заяви, че днешната стъпка за „дерегулация“ ще помогне на страната да стане по-самостоятелна и да постигне целта си от 5 трилиона БВП.

„Наредбите, които се прилагат за геопространствените данни и картите, отсега нататък са радикално либерализирани. Министерството на науката и технологиите обявява радикални промени в картографската политика на Индия, особено за индийските компании. Това, което е лесно достъпно в световен мащаб, не трябва да бъде ограничавано в Индия и следователно геопространствените данни, които преди бяха ограничавани, вече ще бъдат свободно достъпни в Индия “, се казва в изявление на Ню Делхи.

В своите насоки Ню Делхи заяви, че на местните фирми ще бъде разрешен достъп до „наземно установяване на истинността / проверка“, което включва достъп до индийските наземни станции и услуги за увеличаване на точността за позициониране в реално време. На индийските фирми също ще бъде осигурен достъп до наземно проучване за мобилно картографиране, проучване с изглед на улици и проучване в териториалните води на Индия.

Ню Делхи казва в насоките, че само индийски фирми ще имат право на достъп до гореспоменатите проучвания. Преди това Google направи неуспешни опити да стартира своята услуга Street View в Индия. Говорител на Google заяви пред TechCrunch, че компанията преглежда насоките и няма да направи незабавен коментар.

Devdatta Tengshe, който работи в ГИС пространството, каза пред TechCrunch, че ходът на правителството днес е важен за местната екосистема, включително и за крайните продукти за гражданите, тъй като предишните ограничения са създали несигурност относно това какво точно е разрешено.

„Днешното съобщение ясно показва, че индийските субекти могат да извършват всяко събиране на данни за местоположението и ние можем да събираме данни сами“, каза той. „Освен това данните за местоположението от правителствени органи като общините ще бъдат предоставени на индийски организации.“

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари