Индия прие нов закон, забраняващ на компаниите за електронна търговия да продават собствените си продукти. Технически, забраната се отнася за продажбата на продукти от каталога на компании, в които е-гигантите имат дял. На практика, това означава, че Amazon не може да продава нищо от собствения си каталог чрез местни партньори, а Walmart – от каталога на местния лидер Flipkart, който е собственост на американската верига.

Освен това, онлайн търговците вече нямат право да сключват ексклузивни сделки с продавачи, които използват платформите им. Новото ограничение влиза в сила от 1 февруари.

„Юридическо лице, което е под контрола на собственик на платформа за е-търговия или чиито инвентар се контролира изключително от такава компания за е-търговия, няма право да продава продуктите на платформата и компанията“, гласи текстът.

Новата регулация идва в отговор на оплаквания на индийски търговци и вериги на дребно, според които гиганти в е-търговията използват контрола върху инвентара на техните местни клонове, както и ексклузивни договори за продажба, за да създават нечестни условия и да продават на много ниски цени. Местна търговска асоциация вече заведе дело срещу Amazon, която е частичен собственик на компании като Cloudtail и Appario. Flipkart също се разследва за подобна нелоялна конкуренция от местни регулатори.

Walmart закупи Flipkart за 16 милиарда долара, но сделката тревожи традиционните индийски търговци, които виждат в нея опит за американската компания да се наложи на пазара по алтернативен начин и да изтика в ъгъла местните производители, които по традиция са малки бизнеси.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
men
men

Amazon са най-големите изруди в търговията. Платформата им е така създадена, че да вкарва в луда конкуренция партньорите на компанията, така че те да работят почти без печалба. В крайна сметка Amazon си прибира тлъстата комисионна от продажбата, а за останалите остават само трохите.

evil resident
evil resident

Прав си мен, ноо не е луд този, който яде зелника. Явно индийците не искат да си дават техния…

theimeto
theimeto

Живея в западна европа – и всеки ден ги слушам как говорят срещу амазон и подобните му….но нищо не правят по въпроса.
Явно индийците ще им дадат урок, как се прави 🙂

evil resident
evil resident

Това е много интересен прецедент с последици за няколко стотици милиарда доларес и си заслужава да се проследи развитието му.