Индия иска да криминализира притежаването и прехвърлянето на криптовалута

4
598

Съобщава се, че Индия върви напред с широката забрана на криптовалутите на нейната територия. Според Ройтерс законодателният орган на страната ще внесе законопроект, който криминализира търговията, добива, прехвърлянето или притежаването на криптовалута. Законопроектът вероятно ще бъде приет, ако бъде въведен, с което Индия ще се превърне в страната с най-строги закони за цифровата валута по света.

Според плана хората, които притежават подобен род цифрови активи, ще разполагат със срок от шест месеца, в който ще имат възможност да ликвидират своите притежания. Източникът на Ройтерс, държавен служител, не посочи какви ще бъдат законовите наказания, ако това не се случи и някой продължи да оперира с криптовалута. Но правителствена комисия от 2019 г. препоръча затвор от 10 години за престъпления, свързани с криптовалута. Длъжностните лица казват, че дискусиите са във „финален етап“, въпреки че няма строг график за внасяне на законопроекта.

Индийското правителство очерта плановете си през януари, когато публикува дневен ред за предстоящата законодателна сесия. Този дневен ред включваше забрана на „всички частни криптовалута“ в Индия, с някои изключения за насърчаване на общото използване на блокчейн технологията. Целта е да се пусне официална издадена от правителството цифрова валута, като същевременно се забранят всички частни алтернативи като биткойн – които достигнаха рекордно високи нива по-рано този месец, в случая на биткойна цената на курса достигна 59 755 щатски долара.

Нито една друга голяма държава не е въвела такъв вид забрана на криптовалутата. Китай, която има една от най-суровите политики по финансовите въпроси, забранява търговията с криптовалута, но не забранява притежаването ѝ.

Предложението е в ход след дългогодишна борба между търговците на криптовалута и индийското правителство. Централната банка на Индия предприе репресии срещу биткойните през 2018 г., като забрани на банките да се занимават с виртуални валути. Върховният съд на страната отмени решението през 2020 г., но не изключи приемането на нов, още по-строг закон, като този, който правителството на страната разглежда за приемане в момента.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари