fbpx
19.8 C
София

Индия одобри първата ДНК ваксина, която се прилага през кожата

Най-четени

Индия одобри нова ваксина срещу COVID-19, която използва кръгови ДНК нишки за стимулиране на имунната система срещу вируса SARS-CoV-2. Изследователите приветстваха новината за първата ДНК ваксина, която е одобрена в света, и казват, че много други ДНК ваксини тепърва може да навлязат на пазара.

ZyCoV-D, която се прилага през кожата и без инжектиране, в рамките на клиничните изпитвания е демонстрирала 67% защита срещу развиването на тежки симптоми от COVID-19 и вероятно ще започне да се прилага в Индия от следващия месец. Въпреки че ефикасността не е особено висока в сравнение с тази на много други ваксини срещу COVID-19, фактът, че това е ДНК ваксина, е значителен, казват изследователите.

Това решение на индийското правителство и добрите резултати са доказателство за принципа, че ДНК ваксините работят и могат да помогнат за овладяване на пандемията, казва Питър Ричмънд, детски имунолог от Университета в Западна Австралия в Пърт. „Това е наистина важна стъпка напред в борбата за победа над COVID-19 в световен мащаб, защото демонстрира, че имаме друг клас ваксини, които можем да използваме.“

Близо дузина ДНК ваксини срещу COVID-19 са в клинични изпитвания в световен мащаб и поне още толкова са в по-ранни етапи на развитие. ДНК ваксини се разработват и за много други заболявания.

„Ако ДНК ваксините се окажат успешни, това е бъдещето на ваксинологията, защото те са лесни за производство“, казва Шахид Джамил, вирусолог от университета Ашока в Сонипат, Индия.

Бързо проследявано развитие

Неотложността на борбата с COVID-19 е ускорила развитието на ваксини, които използват генетични технологии, като РНК и ДНК ваксините, съобщава Дейвид Вайнер, директор на Центъра за ваксинации и имунотерапия в Института Wistar във Филаделфия, Пенсилвания.

РНК ваксините по-бързо показват силен имунен отговор в клиничните изпитвания, като сега те са приложени при стотици милиони души по света. Но ДНК ваксините имат редица предимства, тъй като са лесни за производство и крайните им продукти са по-стабилни от ваксините с тРНК, които обикновено изискват съхранение при много ниски температури.

ZyCoV-D е разработена от индийската фармацевтична компания Zydus Cadila, със седалище в Ахмедабад. На 20 август индийският регулатор по лекарствата разреши употребата на ваксината за хора на възраст над 12 години. Нивото на ефикасност от 67% идва от проучвания, включващи повече от 28 000 участници, в която са регистрирани 21 симптоматични случая на COVID-19 във ваксинираната група и 60 сред хората, които са получили плацебо.

ZyCoV-D съдържа кръгови ДНК нишки, известни още като плазмиди, които кодират шиповидния протеин на SARS-CoV-2, заедно с промоторна последователност за включване на гена. След като плазмидите влязат в ядрата на клетките, те се превръщат в иРНК, която пътува до основното тяло на клетката, цитоплазмата, където се транслира в самия протеин на шипа. Имунната система на организма след това реагира срещу протеина и произвежда специално пригодени имунни клетки, които могат реагират при бъдещи инфекции. Плазмидите обикновено се разграждат в рамките на седмици до месеци, но имунитетът, който е изграден с тяхна помощ, остава за дълго време.

Както ДНК, така и иРНК ваксините се разработват от 90-те години на миналия век, казва Вайнер. Предизвикателството за ДНК ваксините е, че те трябва да стигнат чак до клетъчното ядро, за разлика от ваксините с тРНК, които просто трябва да стигнат до цитоплазмата, казва Джамил. Така че дълго време ДНК ваксините се бореха да успеят да предизвикат силен имунен отговор в клинични изпитвания, поради което досега те бяха одобрени за употреба като ваксини само при животни, като коне.

Ваксина без инжекции

Интересното е, че ZyCoV-D се поставя и се отлага дълбоко под кожата, за разлика от настоящите ваксини, които трябва да бъдат инжектирани под мускулната тъкан. Зоната под кожата е богата на имунни клетки, които поглъщат чужди тела, като частици от ваксината, и ги обработват. „Това помага за улавянето на ДНК ваксините много по-ефективно, отколкото в мускулите“, казва Джамил. Необичайно ваксината се доставя до организма на пациентите чрез безиглено устройство, което се притиска към кожата, като създава фина струя течност с високо налягане, която пробива повърхността, като цялата процедура е по-малко болезнена от инжектирането.

Но въпреки че е по-мощна от предишните ДНК ваксини, ZyCoV-D изисква поставянето на минимум три дози, за да постигне обявената ефикасност. Това вероятно ще утежни логистичното предизвикателство за прилагането на ваксината в настоящата пандемия.

Въпреки че ефективността на ваксината е по-ниска от 90%, за разлика от повечето иРНК ваксини, които са популярни в световен мащаб в момента, Джамил смята, че цифрите не са съпоставими – изпитванията на ZyCoV-D в Индия са били проведени по-рано тази година, когато Делта вариантът вече беше доминиращ в страната, докато изпитванията на иРНК ваксините на компании като Pfizer, Moderna и AstraZeneca са проведени в началото на пандемията, когато Делта вариантът дори все още не беше активно регистриран. Това означава, че ситуацията оттогава досега се е променила, а клиничните изпитвания при предпазване от Делта варианта на настоящите ваксини показват, че тяхната ефективност също е по-ниска спрямо по-трансмисивния вариант.

Някои изследователи критикуват липсата на прозрачност в процеса на одобрение, тъй като все още не са публикувани резултати от изпитванията на късен етап. Зидус Кадила казва, че процесът по изпитване все още тече, като пълните данни ще бъдат предоставени публично. Компанията производител на ваксината казва, че първите дози ще започнат да се прилагат в Индия през септември и планира да произвежда по 50 милиона дози до началото на следващата година.

Инкубация на ваксини

В момента се разработват и още няколко други ДНК ваксини срещу COVID-19, като се използват различни антигени и механизми за доставяне на ваксината до организма. Две ваксини са стигнали до етап на късните клинични изпитвания – едната е разработка на японската компания AnGes, базирана в Осака, другата е дело на компанията Inovio Pharmaceuticals в Plymouth Meeting, Пенсилвания. Последната се инжектира под кожата, като използва устройство, което удря кожата къси електрически импулси, за да образува пори в клетките, през които ваксината да може да премине.

Повече от половин дузина ДНК ваксини срещу COVID-19 са в ранен етап на изпитване, включително и една от южнокорейската биотехнологична компания GeneOne Life Science в Саул, и друга, в която участва Ричмънд, разработена от тайландската компания BioNet в Банкок. Тази ваксина се намира в етап I на клиничните изпитвания в Австралия.

Но Ричмънд очаква да се появят още много ДНК ваксини, насочени към заболявания, за които в момента няма ваксини, далеч надхвърляйки само COVID-19 – като например цитомегаловирус, който може да бъде предаден на бебетата по време на бременността от майката, до респираторен синцитиален вирус. ДНК ваксини още се разработват или изпитват да предпазване от грип, човешки папиломен вирус, ХИВ и Зика.

ДНК ваксините могат да съхраняват много информация, което означава, че могат да кодират големи, сложни протеини или дори множество протеини. Вайнер казва, че някои учени дори са увлечени от идеята за разработване и на ваксини против рак – възможност, която дори самия той изследва в собствената си научна работа.

„Това е особено вълнуващо време за генетичните технологии. Най-накрая получиха шанс да покажат какво могат“, каза той.

Освен че могат да облекчат редица логистични предизвикателства, тъй като нямат същите трудни за изпълнение изисквания за съхранение, които имат иРНК ваксините, ДНК ваксините дават и големи надежди и обещания за разработването на протекция срещу широк набор вируси, както и благодарение на различните алтернативни методи за прилагане, които обещават, които биха били по-малко инвазивни и причиняващи по-малка болка по време на прилагането, ДНК ваксините могат да бъдат и по-добре приети за прилагане на деца и юноши, които в момента в САЩ са най-голямата неваксинирана възрастова група.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини