Индия

Сателитният център на индийската организация за космически изследвания обяви, че изстрелването на първия индийски луноход се отлага за месец януари 2019 година. Преди това, неговото извеждане в космоса бе планирано за месец октомври тази година.

Към днешен ден само три държави успяха да осъществят меко кацане на космически апарат на повърхността на Луната. Това са САЩ, СССР и Китай. Индия възнамеряваше да стане четвъртата подобна страна и планира своята лунна мисия за октомври 2018 година. Това е мисията Чадраян-2, която включва орбитален апарат и модул за кацане, който побира неголям луноход.

След влизането в орбита около Луната, спускаемият апарат ще се отдели от орбиталната станция и с помощта на четирите си двигателя ще се снижи и ще кацне на повърхността на Луната. Индийският луноход ще анализира лунния грунт и ще провежда научни експерименти. Луноходът е предвиден да работи около 15 дни. Орбиталната станция е предвидена да работи много по-дълго – около една година.

Това забавяне може да попречи на Индия да стане четвъртата държава, осъществила меко кацане на повърхността на Луната. Неотдавна компанията SpaceIL и израелският държавен концерн Israel Aerospace Industries обявиха, че ще изпратят свой луноход на повърхността на Луната. Това трябва да стане на 13 февруари 2019 година.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

е предвидена да работи много по-дълго – около една година.