Индия продължава да е главен инкубатор на спам в света

0
49

От SophosLabs изнесоха статистика за топ 12 на страните (така нареченият списък на „мръсната дузина“) от чиито компютърни системи се разпраща спам-поща.

Очаквано Индия задържа лидерството си, като изследователите са установили, че ако получите спам в пощенската си кутия, шансът да е с подател Индия се равнява на почти 1/10.

Въпреки, че статистиката сочи, че едва 5.3% от ползващите Интернет се намират в Индия, страната задържа първата си позиция във въпросния списък с огромна преднина от 11.4% пред неочакваният втори в черната класация – Италия. Статистиката отразява периода между януари и март, тази година, но от компанията съобщават, че за периода април – юни, размествания по върховете на „класацията“ не се наблюдават.

Това, че нежеланите съобщения идват от Индия, въобще не означава, че те задължително са свързани с предлагането на индийски стоки или услуги. Всъщност, спамърите въобще нямат нещо общо с Индия, но те разчитат на компрометирани индийски компютри да „доставят“ съобщенията им. и разчитат на т.нар. зомбита или компютри, станали част от ботмрежа.

Огромната част от тези нежелани съобщения идват от домашни компютри, чиято защита е била е компрометирана именно по такъв начин. Хакерите, които разполагат с отдалечен достъп до въпросните системи могат да „наемат“ машините за разпращане на спам, да крадат информация от системите, или да инсталират зловреден код.

Изследователите от антивирусната компания ни предоставят и една стряскаща статистика, а именно, че спамът съставлява средно 45-50% от корпоративната електронна поща по света. Това означава, че на едно нормално писмо се пада по едно нежелано.

Какво е положението в разпределението на доставяне на спам по континенти:


Главният двигател на азиатската доминация в доставянето и получаването на спам е числото на компрометирани системи на континента.

Престъпните хакери превземат зле защитени системи и ги контролират без техните собственици даже и да подозират, за да изпращат съобщения за финансови измами и зловредни линкове.

От компанията съветват да не превръщате компютъра си в едно отези спам-зомбита и да осигурите защита на системите си, което ще предпази не само вас, но и много други от заплахи свързани с получаването и разпращането на нежелана поща и заразяването на компютрите, както вашите, така и на други..

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари