fbpx
3.8 C
София

Индия разкрива катастрофата с Чандарян – 2 Викрам

Най-четени

Индийският лунен роувър Чандарян-2 Викрам се срина по време на опит за кацане на луната, призна нацията. В нов доклад Министерството на космическото правителство на Индия заяви, че Викрам навлиза към Луната по план на 2 септември, но след това спира твърде силно, когато стъпва на лунната повърхност на 7-ми септември.

„След две успешни маневри за орбитално движение, спускането към повърхността е започнало на 7 септември 2019 г. за постигане на меко кацане на Луната“, се казва в доклада, за който NPR съобщи в сряда, че е в отговор на запитване на законодателя от миналата седмица.

Първата фаза на спускането е продължила от 30-тия километър височина над лунната повърхност до 7,4-тия километър, като скоростта е намалена от началната 1683 м/ с до 146 м / с. Но по време на втората фаза на спускане, намаляването на скоростта е било повече от планираната стойност.

„Поради това отклонение от първоначалните условия в първата фаза, финото спиране и приземяване на летателния апарат е било извън планираните параметри, в резултат на което Викрам трудно каца на 500 м. разстояние от предварително определеното място“, заявиха от правителството в своето прес съобщение.

Преносителят на Викрам, в който се е намирал роувъра, може да не е успешен в мисията си, но Чандарян – 2 също има лунен орбитър. Индийскят космически отдел добави, че всички осем научни инструмента на орбитата изпълняват функциите си както е планирано и това би следвало да увеличи цикъла на мисията до седем години.

Въпреки че мисията на Викрам бе неуспешна, сега когато Индия официално потвърди катастрофата и започна да я разследва, случаят ще даде ценни научни приноси, които могат да имат кардинален ефект в строенето на космически апарати.

Първият индийски лунен роувър, Чандарян – 1 беше решаващ за откриването на течна вода на Луната, след като през 2009 г. удари самотния есетствен спътник на Земята с ударна сонда.

В края на миналия месец, следи все още липсваха, въпреки усилията на НАСА за откриването на роувъра. Индийската организация за космически изследвания изгуби комуникация с апарата малко преди той да кацне на Луната. Последва сериозна намеса от страна на НАСА, която сканира цялата очаквана площадща за кацане и радиуса около нея от средата на месец септември до началото на ноември, но не успя да открие нито следя от индийския лунен апарат.

„Възможно е Викрам да се намира в сянка или извън зоната на търсене. Поради ниската географска ширина, приблизително на 70 градуса на юг, районът никога не е напълно свободен от сенки“, се казва в съобщение на НАСА от миналия месец.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини