Индия свали с ракета сателит на ниска орбита

0
1056

На 27 март 2019 година Индия проведе мисията Mission Shakti, при която свали един от своите сателити, намиращ се в ниска орбита на височина 300 км с помощта на ракета Земя-космос. Информацията бе официално съобщена от премиера на страната Нарендра Моди, който обяви Индия за космическа суперсила.

Индия стана четвъртата държава, използвала противосателитно оръжие след САЩ, Русия и Китай. Но през 1978 година Съветският съюз използваше системата „ИС“ (изтребител на сателити), която бе на бойно дежурство до 1993 година.

Според изтеклата информация, свален е мини сателитът Microsat-r (2019-006A) с тегло 700 кг.

Мисията бе проведена две седмици преди всеобщите избори в Индия. Опозицията иронично поздрави премиера на страната с деня на театъра.

Малко по-късно в своя Twitter акаунт премиерът на Индия добави, че мисията е била много сложна, проведена при максимална скорост, но със забележителна точност. Тя показва нивото на подготовка на индийските учени и успеха на индийската космическа програма.

Заместник министърът на отбраната на САЩ Патрик Шанахан предупреди, че използването на противосателитно оръжие, подобно на индийското, създава безпорядък в космоса, понеже увеличава космическия боклук, каквито са унищожените сателити.

Но от другите подобни мисии се знае, че на височина 300 км останките остават максимум 1 месец, след което неизбежно падат и изгарят в атмосферата.

Ето какво е времето на живот на на обектите в орбита в зависимост от височината:

  • 200 км: един ден
  • 300 км: един месец
  • 400 км: една година
  • 500 км: 10 години
  • 700 км: 100 години
  • 900 км: 1000 години

През 2017 година Китай удари своя метеорологичен сателит на височина 800 км. Той се взриви на над 2000 парчета, останките от които и до днес застрашават другите сателити. В това отношение Индия постъпи по-разумно

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари