fbpx
4.3 C
София

Индия строи най-голямата фотоволтаична централа в света

Най-четени

Индия възнамерява да изгради най-голямата слънчева електроцентрала на планетата с номинална мощност 4000 мегавата, което е сравнимо по сила с четири ядрени реактора. На практика мощността на индийския проект ще бъде десет пъти по-висока от тази на най-мощната от съществуващите в момента соларни електростанции. Суперстанцията ще бъде разположена на площ от 77 квадратни километра в близост до соленото езеро Самбхар в северната част на страната.

Проектът обединява шест индийски държавни дружества в съвместно предприятие с уставен капитал 4,4 милиарда долара, които ще бъдат инвестирани в станцията. Предвижда се строителството на електроцентралата да завърши след седем години.

Срокът на експлоатация на фотоволтаичната централа е най-малко 25 години, като се очаква ежегодно тя да произвежда около 6,4 милиарда киловатчаса електроенергия. Според представители на индийските власти, електростанцията ще позволи емисиите на въглероден диоксид в атмосферата да бъдат намалени с 4 милиона тона годишно. Ще отбележим, че през 2010 година сумарната мощност на индийските соларни електроцентрали е била 17,8 мегавата, докато в края на миналата година същият показател е бил увеличен до 2208 мегавата. Според приетия по-рано правителствен план, към 2022 г. в страната трябва да работят фотоволтаични централи с обща мощност 20 гигавата.

Властите на страната заявяват, че себестойността на електроенергията, произвеждана от фотоволтаични централи в Индия, е намаляла през последните години от 17 рупии (30 цента) за 1 киловатчас до 7,5 рупии (13,2 цента). Властите възнамеряват да намалят тази цифра до 2 рупии на киловатчас. Така себестойността на произведената от слънчева светлина енергия ще бъде по-ниска от тази на произведената чрез изгаряне на въглища (2,5 рупии за kW/h) и чрез изгаряне на природен газ (3 рупии за kW/h).

В момента в Индия се изграждат още няколко големи слънчеви електроцентрали, като те са разпръснати в различни части на страната.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
extext
extext
7 години

евала

tntc4
tntc4
7 години

хората не спат а нашите управници само крадат.

Нови ревюта

Подобни новини