Coffee Board of India, най-голямата отраслова организация, занимаваща се с кафената индустрия и нейните проблеми в Индия, обяви, че стартира пилотен блокчейн проект, с който цели включването на повече производители на кафе на пазара. Старта на проекта беше анонсиран вчера от Министерството на търговията и индустрията, предава Cointelegraph.

Организацията обяви появата на електронен пазар, насочен към производители на кафе. Той се създава с цел да се намалят посредниците между производителя и продавача. Ще бъде пуснато и специално мобилно приложение, като целта на проекта е подобряване на прозрачността и проследимостта на кафето, произвеждано в страната – „от зърното до чашата“, обещават от Борда. За този проект, организацията си партнира с M/s Eka Plus, дигитална платформа за управление на стоките в земеделския сектор.

„Участниците в процеса, като фермери, търговци, хората, заети в сортирането, с печенето, износителите и продавачите в магазините, се регистрират на платформата, за да извършват търговски транзакции. Фермерите регистрират определена информация, като мястото, където е отгледани кафето, подробности за реколтата, надморската височина, на която е било отгледано, сертификати, ако са налични такива. Тези данни се организират в блок, който не може да бъде подправен, и който бива запазен единен по време на цялото пътуване на кафето“, обясняват от борда.

Използването на блокчейн технологията в земеделието и животновъдството не е непозната територия. Наскоро една от големите асоциации на свиневъдите в САЩ стартира сходна инициатива с ripe.io с цел защита и проследимост на веригите за доставка на свинско месо. Познати са и вече придобили име компании, като AgriChain, помагаща на фермерите да осъществяват директни сделки със своите колеги, изключвайки от процеса посредниците, Etherisc, предлагащи застраховане на реколтата чрез децентрализирано приложение за застраховане.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари