fbpx
-0.8 C
София

Инженер от Google определи средата на отворените системи като брутална

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Една от многото добри идеи, зад които застават Google са отворените системи. Те предоставят избор на потребителя и носят със себе си винаги нещо, което привържениците на затворения софтуер не могат да им дадат – свобода. Не на последно място компаниите, които промотират идеите на отворения софтуер създават една много по-динамична и конкурентна среда в бизнес технологичния свят.

А благодарение на Google специално биват изписвани 24 млн. реда код и поддържани повече от 800 проекта в областта на откритите системи, като тук влизат разбира се и два от флагманските продукти на компанията – Android и Chrome.

Малко по-късно тази година, по време на конференцията All Things Open се очаква Крис ДиБона – директор на подразделение Open Source в Google да представи новите насоки в работата на компанията по отношение на открития софтуер. В интервю за Opensource.com той говори за бруталната природа на открития код и това, което Google мислят по въпроса като лидер в индустрията.

По думите му Google все още създават наистина интересни проекти в областта на компютърните науки и неща, които конкуренцията им не предлага. Все пак той признава, че компанията степенува по важност проектите, над които работи, като да речем ядрото на Linux е високо приоритетен проект. Всеки път, когато работите с Google, вие всъщност работите с машина, която се основава на ядрото на Linux. Android базираните устройства и браузъра Chrome в средата на Ubuntu/Debian дистрибуциите са може би най-популярните проекти тук.

Запитан защо мисли, открития софтуер за брутален, ДиБона отговаря, че според него отворения софтуер се намира все още в едно разпиляно състояние и една силно дефрагментирана и нехомогенна среда, а с екипите работещи в тази област е много трудно да съгласуваш нещо, именно поради изложените причини.

„Ръководенето на едни разпокъсани, разпръснати, нехомогенни екипи в една компания е много трудно, но в средите на открития софтуер това дава като резултат един висококласен софтуер. Мисля, че това е така, понеже в тази среда, работейки по проекти в сферата на открития софтуер ти виждаш само продуктивни личности и всичко останало няма място там“, обяснява ДиБона. „Подобно поведение може би изглежда брутално сурово и пренебрежително отношение за всеки, който не допринася“.

Той споделя, че принципа за оцеляване на най-силния, както бива практикуван в средите на открития софтуер може и да е доста брутален механизъм, но той дава много добри резултати, когато става дума за създаването на софтуер.

Android е живо доказателство за това, че философията на открития код и Linux може да имат световен успех. Макар че Linux така и не успя да стане господар на десктопа и засега няма изгледи това да се случи, Android постигна оригиналната мечта за световна доминация на Linux.

Ядрото, компилаторите, GCC, интерпретаторът на Python. Говорейки за Python, то той е изключително важна част от открития код. Така например Google App Engine не е нищо повече от Python хостинг система. Google отделят сериозни финанси и усилия за проекти като OSU Open Source Labs, проектите свързани с Apache, Фондация „Електронна граница“ и някои други по-дребни проекти. Компанията се стреми да лицензира тези проекти под лиценза на Apache License, което предоставя възможността потребителят да разглежда и променя кода, както намери за добре.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини