Инсталация за синтез на керосин от вода и въглероден двуокис

2
168

Учените отдавна работят върху създаването на синтетично гориво, което рязко ще намали зависимостта на хората от изкопаемите ресурси. Вече са постигнати сериозни успехи от група учени, работещи по проекта SOLAR-JET. Те са успели да превърнат водата и въглеродния двуокис в керосин с участието на слънчева светлина.

Процесът преминава през няколко етапа. В началото с помощта на концентрирана слънчева светлина специалистите получават синтетичен газ, съставен от въглероден окис и водород. На втория етап учените използват метода на Фишер-Тропш за получване на керосин от получения преди това газ.

Тази технология не е нова и се използваше по-рано от американските военни за алтернативно зареждане на самолетоносачите с изкуствено гориво. Но военните използват технология с филтри от разгорещен въглерод и тяхната технология не е подходяща за цивилно използване.

Проектът SOLAR-JET е на ранен етап от своето развитие и учените чрез него с получили само една кана керосин. Но технологията е вече разработена и остава само да се усъвършенства. Екипът от SOLAR-JET счита, че с тяхната инсталация е възможен синтеза на 20 тона керосин в денонощие. Първите малки инсталации трябва да се появят през 2015 година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари