fbpx
7.6 C
София

Артисти са завели дело за авторски права срещу генераторите на изкуство с „ИИ“ Stable Diffusion и Midjourney

В иска се твърди, че генеративните инструменти за изкуство, базирано на ИИ нарушават закона за авторското право, като извличат творби на артисти от интернет без тяхното съгласие

Най-четени

Артисти са завели съдебно дело срещу Stability AI и Midjourney, създателите на генераторите на изкуство с изкуствен интелект Stable Diffusion и Midjourney, и платформата за портфолио на художници DeviantArt, която наскоро създаде свой собствен генератор на изкуство с изкуствен интелект DreamUp.

Художничките – Сара Андерсен, Кели МакКернан и Карла Ортис – твърдят, че тези организации са нарушили правата на „милиони художници“, като са обучили своите инструменти за изкуствен интелект чрез пет милиарда изображения, взети от интернет, „без съгласието на авторите им“.

Искът е подаден от адвоката и типограф Матю Бутерик заедно с адвокатската кантора „Джоузеф Савери“, която е специализирана в антитръстови и колективни дела. Понастоящем Бътърик и Савери съдят Microsoft, GitHub и OpenAI в подобно дело, свързано с модела за програмиране на изкуствен интелект CoPilot, който се обучава на базата на код, събран от интернет.

В публикация в блога, в която се обявява искът, Бутерик описва делото като „още една стъпка към това изкуственият интелект да стане справедлив и етичен за всички“. Той казва, че способността на AI инструменти за изкуство като Stable Diffusion да „наводняват пазара с по същество неограничен брой изображения, нарушаващи авторски права, ще нанесе трайни щети на пазара на изкуство и художници“.

След като през изминалата година популярността на инструментите за изкуство с изкуствен интелект рязко нарасна, арт общността реагира остро. Докато някои казват, че тези инструменти могат да бъдат полезни, подобно на предишните поколения софтуер като Photoshop и Illustrators, много други се противопоставят на използването на техните произведения за обучение на тези системи за печелене на пари. Моделите за изкуство с изкуствен интелект се обучават върху милиарди изображения, събрани от интернет, обикновено без знанието или съгласието на създателите им. След това генераторите на изкуство с изкуствен интелект могат да се използват за създаване на произведения на изкуството, които възпроизвеждат стила на определени художници.

Дали тези системи нарушават закона за авторското право или не, е сложен въпрос, който според експертите ще трябва да бъде решен в съда. Създателите на инструменти за изкуство с изкуствен интелект обикновено твърдят, че обучението на този софтуер по данни, защитени с авторско право, е обхванато (поне в САЩ) от доктрината за справедливо използване. Но делата, свързани със справедливото използване, все още трябва да се разглеждат по съдебен ред, а когато става въпрос за генератори на изкуство с изкуствен интелект, съществуват множество усложняващи фактори. Сред тях са местоположението на организациите, които стоят зад тези инструменти (тъй като ЕС и САЩ имат фино различни правни разрешения за извличане на данни), и целта на тези институции (Stable Diffusion например е обучен върху набора от данни LAION, който е създаден от базираната в Германия изследователска организация с нестопанска цел, а в случаите на справедливо използване организациите с нестопанска цел могат да бъдат третирани по-благосклонно от обикновените компании).

Искът, заведен от Butterick и адвокатската кантора „Джоузеф Савери“, също е критикуван за това, че съдържа технически неточности. Например в иска се твърди, че моделите за изкуство с изкуствен интелект „съхраняват компресирани копия на учебни изображения, защитени с авторско право“, и след това ги „рекомбинират“; те функционират като „инструменти за колаж от 21-ви век“. Моделите за изкуство с изкуствен интелект обаче изобщо не съхраняват изображения, а по-скоро математически представяния на модели, събрани от тези изображения. Софтуерът също така не сглобява части от изображения под формата на колаж, а създава картини от нулата въз основа на тези математически представи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини