Интегралната схема навърши 50 години

4
30

Компютърната индустрия отбелязва днес, 26 април, 50-годишнината от датата на издаване на патента за силициевата интегрална схема (по-известна като микрочип) – основен компонент във всяко съвременно устройство. Точно преди петдесет години, през 1961 г., американският инженер Робърт Нойс получил патента за микроелектронната схема, изградена на базата на малка плоча полупроводников материал.

Първият патент за интегрална схема от плоча от германий е бил издаден още в края на петдесетте години на миналия век на името на Джак Килби (създателят на джобния калкулатор) от Texas Instruments. Въпреки това, признание в Силициевата долина получава именно методът на Нойс, базиран на използването на един от най-добрите проводници на електричество – силицият. През 1968 година Нойс основава корпорацията Intel, която днес е един от водещите производители на чипове и микросхеми.

По прогноза на експерта по микрочипове Стив Фербер от университета в Манчестър, разработил в средата на осемдесетте години на миналия век първия процесор с архитектура ARM, интегралната схема ще достигне максималната си скорост на изчисление след десет години.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
ФодорmIRCataСт. Стефанов Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анинфид
Анинфид

ЧРД 🙂 !

mIRCata
mIRCata

Браво за вярното превеждане на Силициевата долина! Дано повече хора започнат да го използват правилно.

mIRCata
mIRCata

Абе за силикон в компютрите въобще не се говори. Който каже Силиконова долина…..
Дори да е грешно Силицева долина, поне има връзка със интегралните схеми, компютрите и електрониката като цяло. Докато тоя силикон е вървежен основно в Пайнер. То там е силиконовата долина, даже има много такива :):)