fbpx
16.8 C
София

Интервю: Богдан Джорджеску, Intel, за носимите технологии, новите мобилни платформи, процесори и ситуацията на пазара в България

Най-четени

Наскоро имахме удоволствието да се срещнем с Богдан Джорджеску. Румънец по националност, в момента той е Channel Account Manager, Intel България и Румъния. Неговите отговорности включват развитието на бизнеса на Intel в сегментите на B2B и дистрибуцията. Работата на Богдан Джорджеску се фокусира върху разработване и прилагане на програми за гарантиране на по-високи нива на образование IT пазара и изпълнението на национални и регионални програми, свързани с нивото на проникване на компютри и компютърни умения. Решихме да го попитаме някои интересни неща, свързани с последните новини около Intel и специално за читателите на Kaldata той отговори на няколко въпроса.

През последните години Intel, освен компания, разработваща класически процесори за компютри, се насочи все повече към т.нар. „носими технологии”. Какво е вашето мнение за пазара, кое определяте като най-голяма трудност, като пречка в развитието и популяризирането им. Хардуера, нещо друго?

За сега не може да се има проблем с пазара. Всеки иска да ползва носими технологии, е да, не всеки, но може би повечето хора. Тази технология все още набира инерция, подобно на таблетите и смартфотните преди време. Трябва и още малко време, за да може устройствата да започнат да правят повече неща, да са по-полезни. Стремим се да измисляме нови неща, които да помагат на хората, започвайки с някои основни – работата в комбинация със смартфон, самостоятелната работа и т.н.

Друго, на което мога да обърна внимание, са фитнес технологиите. Тук има голямо бъдеще. С технологиите на Intel се правят слушалки, които например могат да мерят вашия пулс, докато правите своя джогинг и слушате музика – това е полезно и ще се хареса на хората.

Не е ли цената на такива устройства все още твърде голяма?

Да, все още цената не е много ниска. Колкото повече се продават тези устройства, толкова тяхната цена ще стане по-ниска, бъдете сигурни.

Каква е стратегията на Intel тук, в сферата на носимите технологии? Какво ще стане през 2015-а.

Предполагам вашите читатели знаят, но тук едно от най-големите постижения ни е Intel Curie. Уникален за пазара продукт – има и други малки чипове, но при нас не е най-важното размера, а това, че чипът поддържа много стандарти, Bluetooth и има добри възможности за зареждане. Имаме много планове за нови продукти, създадени с него, а за развитието много ни помага и нашия конкурс, в който приканваме някои от най-добрите разработчици да се включат.

Имате предвид “Make it Wearable”? Това ли е ключа към успеха?

Да, миналата година наградата взе Nixie, но тази година ще има много по-сериозна конкуренция. Базираните на Curie решения ще са доста по-интересни, бъдете сигурни. Повечето, да не кажа почти всички подобни технологии ще се базират на него, няма да има други чипове. Разработваме обаче дизайни, нови устройства, часовници, гривни, слушалки и още интересни неща.

Модулът ще е достъпен за свободно ползване от разработчиците във втората част на годината и тогава очакваме да има доста интересни разработки. Само една от тях е умния часовник с Curie, който може би ще представи Intel тази година.

Започнахме с носимите технологии, но все пак – едно от другите важни неща за Intel са мобилните платформи. Какво ще кажете за новите Atom платформи, Sofia за която чухме в Барселона?

Да, опитваме се все по-сериозно да навлизаме на този пазар. Новите Atom процесори отговарят на широка гама от устройства. Можем да видим едни и също чипове в малки смартфони, смартфони от висок клас и таблети до 12 инча. Мисля, че това е нашето преимущество. Имаме сключени договори с редица прозиводители и през 2015-а отново ще видим много наши смарт устройства на пазара, такива с наши решения.

А какво мислите за конкуренцията? Qualcomm, Media Tek, кое е вашето предимство пред тях?

Зависи как погледнете, но ние имаме много добър ръст в отделни сегменти. Знам че процесорите ни са много добри, а и тук е едно от важните неща – нашите процесори консумират все по-малко енергия, което е важното в мобилните устройства.

След като на IDF 2014 показахте своите 10 nm чипове, сега се заговори за такива със 7 nm технология. Как би станало това, след като литографският процес не може да работи с толкова малки размери?

Все още не е позволено да коментираме нищо за това. Технологиите се променят, Intel е компания, която постоянно се развива. Всичко което постигаме до тук е плод на много инженерна мисъл и усилия, така ще и сега. Не спираме да се развиваме.

В заключение, бихте ли направили един кратък коментар за ситуацията в България? Какви са тенденциите на пазара?

Обикновено не разделяме данните в зависимост от държавата. Като цяло мога да кажа, че пазарите се развиват и има ръст. Доволни сме от това което Intel постига тук. Доволни сме много и от това, че продаваме софтуер. McAfee например. Този пазар също върви много добре а и в България наш софтуер има предварително инсталиран на много машини, така че е все по-разпознаваем.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини