Интервю с Атанас Райков, директор бизнес развитие на Viber за Централна и Източна Европа

1
452
В рамките на мобилния конгрес в Барселона, който се проведе преди месец и от който част бяхме и ние от Kaldata се срещнахме с Атанас Райков, директор бизнес развитие на Viber за Централна и Източна Европа и страните от ОНД и Директор Телеком партньорства и поговорихме за някои от новите неща, свързани с компанията и тенденциите на пазара

 

Здравей, Наско! Познаваме се, така че предлагам да си говорим на ти. Срещаме се в разгара на Световния мобилен конгрес в Барселона, където Rakuten Viber също участват и има новини. Ще ни разкажеш ли нещо повече – какво се случва с еднo от най-популярните приложения за разговори днес?
– Барселона е любим град! След като Rakuten стана основен спонсор на ФК Барселона, тук се чувстваме вече като домакини. За тези, които не знаят, Rakuten е собственик на Viber от 3 години. Rakuten е компания с над 160 дъщерни дружества, придобити или основани от тях. Компанията има включително и миноритарни пакети в някои супер големи имена като Pinterest и втората най-голяма услуга за електронни книги в света – Globul Books, най-голямата услуга за видео On demand в испано-говорящия свят и много други.

Въпреки че вече изминаха три години, няма как да пропусна да те питам – как придобиването на Viber от Rakuten ще се отрази на нашия пазар в България?
– Стартирахме доста проекти с големите глобални партньори, а в България имаме редица локални партньорства, създаваме и адаптираме съдържание за българските потребители – така например чат ботът на ФК Барселона, всички бутони и описания в него се превежда на български в момента.

Има ли интерес в България към този чат бот? Възползват ли се и други български отбори от тези услуги?
– Да, чат ботът на ФК Барселона има над 300 хиляди потребители от България, а по отношение на локалните отбори, вече имаме партньорство ЦСКА, Левски и други. В момента обсъждаме и други възможности. Гледаме кои са релевантни, кои са най – популярни.

Спортните клубове в България до колко са отворени към подобни партньорства и работа с вас?
– Аз смятам, че по-скоро въпросът не е в това дали са отворени, защото те имат интерес, все пак Viber е предпочитано приложение в България, но някои от тях просто не са готови. Истината е, че много български компании, дори големи известни имена, нямат достатъчно добре подготвени специалисти по дигитален маркетинг. Ако такъв човек липсва, трудно организациите могат да извлекат ползите от подобно партньорство. Заради това, ние анализираме състоянието им преди да започнем подготовка за партньорство.

 Как дадена компания може да се свърже с вас, за да направи свой чат бот или да стане част от Viber, на българския или световен пазар?
– Всяка компания или човек може да се свърже с екипа ни през специална форма на сайта ни. Разполагаме със секция „Бизнес“ на www.viber.com, където в зависимост от типа компания и от интереса на партньора – дали иска стикери, реклама, service message или нещо друго – може да се селектира и попълни форма за обратна връзка. Става бързо и лесно.

Плаща ли се за подобни партньорства с Viber?
– В 90% от случаите за новите партньорства се заплаща в зависимост от услугата или решението, което ще се използва в приложението. Разбира се, има случаи, в които правим изключение, ако партньора има значимо съдържание, ако е много харесван, следен и т.н., но това отново определяме по различни критерии. Пример за подобни про-боно партньорства в България са тези с ЦСКА и ЛЕВСКИ.

  А какво се случва с публичните чатове?
– Интересни неща бих казала. На този етап вече не приемаме заявки за създаване на публични акаунти. Причината е въвеждането на новия ни продукт Viber Communities – общности, които обединяват до 1 милиард потребители в чат на база общи интереси, каузи, т.н. На практика, публичните акаунти ще продължат да съществуват до края на тази година, но постепенно ще се трансформират в общности. За първи път в историята, групи с неограничени размери могат да формират общности на база споделени теми, с оптимизирани админ инструменти за лесно и ефективно управление. Нашият нов продукт е уникален не само заради обема от членове, които обединява, но и защото предоставя на админите безпрецедентни възможности за монетизация, добавяйки стойност за хората и организациите, ангажирани със създаването и развитието на Viber Communities в цял свят.

Как се развива полето на месинджърите. В други интервюта сме обяснявали, че Viber не е само приложение за разговори, а платформа, която обединява различни услуги – това ли е бъдещето? Какво мислиш за това?
– Това определено е процес, който наблюдаваме в последните няколко години. Нашата мисия е да свързваме хората по света, както и да им предоставяме нов вид изживяване във Viber. Имаме офиси в много държави, стремим се да създаваме локално съдържание, което се приема много по-добре от потребителите, говорим на техния език. Открояваме с това, че не модифицираме, а създаваме съдържание, подходящо за даден пазар. Отворени сме към локални партньорства, които добавят значителна стойност, хората се припознават много по-лесно, ангажират се повече и разбират по-добре съдържанието, което им предоставяме. Това са и причините да сме предпочитано приложение за разговори в региона на Централна и Източна Европа, където потребителите реагират много добре на всичко, което създаваме. По отношение на бизнеса, съвсем скоро ще представим и нови начини за монетизация във Viber, от които могат да се възползват компаниите, да генерират печалба от развитието на общности в приложението.

Това би било наистина интересно! Има ли някакви цифри, публични, които да не знаем и да можеш да ми кажеш? Брой потребители, колко от хората водят видео разговори?
– Нямаме практика да споделяме подобна информация, но мога да кажа, че потребителите в региона и глобално постоянно растат.

А в България?
– В България имаме над 85% покритие на всички смартфон потребители.

А видео ползват ли по-често хората, вярвам, че си имате достатъчно достоверна статистика?
– Регистрираме ръст при видео разговорите, виждаме и голям скок в обема на видео съобщения. При мигновените видео съобщения, стандартните видео съобщения, кратките клипчета всъщност има много по-голям ръст. Друга тенденция е, че потребителите променят навиците си и предпочитат много повече да пишат, отколкото да говорят по телефона. Вече над 90% от потребителите ни използват Viber основно за съобщения.

Добре, а до колкото е сигурен този начин за комуникация, когато днес започваме да говорим за електронни разплащания? В една от предишните си срещи научих, че има интересни неща, които работят отлично на пазари като руския например?
– Вече имаме банкови услуги през Viber в Русия, САЩ и други държави. Тъй като отговарям за офиса ни в Москва, имам активирани такива услуги и на руския ми телефон, действително става много по-бързо, удобно и лесно. В нашия регион, австрийската банка АДИКО, която оперира в Босна, Сърбия, Черна гора и Хърватска, въведе банкови услуги за своите клиенти през Viber – банков трансфери, плащания, нареждания към банкови сметки, плащане на комунални услуги и др. Ние минахме през пълен одит на сигурността на нашата инфраструктура. На този етап подобен бот в региона може да има само в нашето приложение, заради високите нива на сигурност. Причината за това е, ние не пазим никаква информация, тя е криптирана от край до край.

Т.е. потребителя остава спокоен, че връзката е криптирана, няма нужда от изтегляне на допълнителни сертификати?
– Не, ние нямаме абсолютно никакъв достъп до информацията, която се обменя между бот във Viber и крайните потребители.

Т.е. това си зависи от банката, на практика?
– Да, както при всеки друг канал. Банката прави сертификати за връзката, която е защитена през нашите чатове и PI, връзва се VPN към архитектурата на Viber и оттам нататък всичко е като разговор между двама потребители. До момента нямаме нито един случай в света с изтичане на информация или данни във Viber.

Имате ли някакви партньорства с финансови институции, картови оператори?
– Да, имаме такива примери и то доста успешни. Един от най-големите ни рекламодатели за миналата година в България беше VISA. Те имаха реклами на доста места във Viber, идентифицираха Viber като допълнителен инструмент за реализиране на стратегията им тук.

Освен банковият сектор, кой друг има интерес за разработването на такива чат ботове?
– Добри примери в това отношение са Yellow Taxi и Taxi Me. Чат ботът на Yellow Taxi е много развит, а данните на компанията сочат, че все повече поръчки постъпват през ботa, защото обработката на заявките става по-бърза и ефективна. Поддръжката е много лесна, нашият API e напълно достатъчен, за да се изгради страхотно потребителско изживяване. Имаме партньор за доставка на храна, онлайн магазини, др. Най-ключовият бизнес в групата на Rakuten, от който заимстваме know how в това отношение, е Rakuten Ichiban – най-големият онлайн магазин, нещо като хибрид между Amazon и Ebay в Япония. Многократно по-голям е от Amazon в Япония. Партньори с подобен профил в България също има – около 5-6 такива компании. Вече водим дискусии с тях как можем да си партнираме- пускане на шопинг каталог и услуги в България.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
шщд
шщд

Вайбър смуче…