fbpx
15.2 C
София

Интернет-архив за идните поколения правят във Великобритания

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Около 6000 уебсайта, съдържащи милиони страници текст, отразяващи всички страни на живота в Обединеното кралство в края на XX и началото на ХХІ век, ще бъдат архивирани в рамките на проект на Британската библиотека.

Подборът на сайтовете, систематизацията им и описването започна в началото на юни. Очаква се достъпът до Интернет-архива да бъде открит през януари 2005, съобщава Би Би Си.

Според инициаторите на проекта, неговата главна цел е да съхрани за потомците духа и ритъма на епохата.

За разлика от книгите и вестниците, със запазване на уебсайтове досега никой не се е занимавал сериозно. Огромни масиви информация, с несъмнено историческа, културна и образователна ценност могат да бъдат изгубени, се опасяват в библиотеката.

Стойността на проекта е 750 000 лири. Освен Британската библиотека в него участва и националните библиотеки на Уелс и Шотландия, Националният архив, Wellcome Trust и Обединеният комитет за използване на информационните технологии във висшето образование.

Всеки от участниците е разработил критерии за тематичен подбор на близките до него сайтове.

Във виртуалния архив ще намерят място най-различни материали – от ежедневната информация за пътната обстановка, до сватбени снимки, публикувани от младоженците в Интернет. Това ще бъде уникална и всеобхватна картина на света, в който живеем днес, смята Дейвид Томас от Националния архив.

Проектът ще бъде реализиран с помощта на тестваната вече в Австралия операционна система „Пандора“, която автоматично подбира и систематизира сайтовете.

Попълването на виртуалния архив ще продължи 2 години. После участниците ще решат дали да продължат да разширяват проекта.

Източник: news.bg


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI Mate X3: най-тънкият сгъваем смартфон е в ръцете ни

В началото на надпреварата при сгъваемите смартфони изглеждаше, че HUAWEI винаги ще има свой собствен прочит на този вид устройства. Докато конкурентите залагаха на...

Подобни новини