Интернет-величие за 68 долара

0
30

Сантяго Суалоу (Santiago Swallow) е по холивудски красив консултант, говорител, автор и мислител. Сантяго има 85 000 последователи в Туитър, за него е написана статия в Уикипедия. Към 17-ти април тази година той е бил най-известният човек в Интернет, за когото никой нищо не е чувал. Това не е за учудване, понеже Сантяго на практика не съществува.

За създаването образа на Сантяго Суалоу са били необходими само два часа и и 68 американски долара.

Създателят на облика на Сантяго вчера разкри своята афера. Той е признал, че Сантяго е измислен образ, който се е появил на 14 април 2013 година чрез генератора Scrivener – много полезна за някои хора програма, генерираща текстове, названия и имена. Програмата генерирала 500 имена – Alonzo Arbuckle, Leon Ling, Phil Portlock, Judson Jackman и т.н., от които е било избрано Santiago Swallow.

Развитието на „Интернет-знаменитостта“ започнало със създаването на електронна поща в Gmail – единствено условие за създаване на акаунт в Туитър. След това, авторът намерил в fiverr.com продавачи на последователи за Туитър и купил 90 хиляди Тутър-последователя за 50 долара. Няколко минути са били необходими за смесването на три фотографии, взети от Google за създаване облика на Сантяго чрез програмата Lightroom. За по-голяма убедителност авторът добавил в задния фон знак за „проверен“ акаунт.

Накрая, авторът написал статия в Уикипедия за Сантяго Суолоу. За да спази изискванията за обективност на Укипедия, той критикувал някои от „изказванията“ на Сантяго. Биографията е преписана и творчески преправено житие на друг човек. Всичката работа отнела около два часа. За създаване на сайт за Сантяго са били нужни $18, така че в крайна сметка общите разходи възлезли на $68.

След разкриване на аферата, акаунтът в Туитър и статията в Уикипедия са били изтрити. Въпреки това, историята отлично демонстрира каква е цената на така наречените „Интернет-знаменитости“ и какво представляват „професионалистите“ по оптимизация на социалните медии, предлагащи „бърза известност“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари