Интернет Общество БГ: Полицията се злепоставя, служейки на частни фирмени интереси

13
0

ISOC осъди практиката НСБОП да проверява потребители за нелицензиран софтуер, съобщи организацията. Късно снощи Интернет Общество България прие своето официално становище относно дейността на органите на реда. То гласи:

„Уважаеми потребители,

Свидетели сме на една акция, за съжаление поредна, в защита на интересите на частни компании, които се възползват от крехките демократични традиции у нас, за да злоупотребяват с органите на МВР. Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) към МВР в момента се занимава с несвойствена и неприсъща за полицията дейност – опазване на авторските права на частни фирми.

В други, по-нормални от България, страни, полицията не се занимава със защита на правата на частни фирми. В тези страни фирмите си търсят защита на авторските права по реда на гражданския процес. Ако те направят това в България, обаче, техните представители ще дължат съдебна такса в размер на 4 % от исканата от тях сума. В цитирания случай с тримата заловени „торентори“, полицията съобщи за загуби в размер на десет милиона долара. Това означава, че фирмите-носители на авторските права ще трябва да платят поне $ 400,000 под формата на съдебни такси. Вместо да правят това, местните представители на големите щатски компании предпочитат да насъскат полицията, която да им свърши работата по реда на НПК, а самите фирми се конституират в съда като граждански ищци и не плащат никакви такси. Тези пари ги плащаме всички ние – гражданите на Република България – веднъж на полицията, за да си върши работата. Втори път – на съда, където тези дела се водят. Трети път – под формата на обезщетение, тъй като действията на полицията могат да доведат до дела за нанесени щети и вреди на гражданите.

„Интернет общество – България“ не подкрепя и не насърчава по никакъв начин извършването на престъпления в Интернет. Но ние не можем да приемем за нормално използването на полицията за защита на интересите на частни компании. Тази защитата трябва да бъде дело на самите фирми-носителки на авторските права, като заведат частни дела за тяхното нарушаване.“

Освен това Интернет Общество България повдига въпроса защо проверките на НСБОП се провеждат със съдействието на една частна фирма – Арсис Консултинг. „Неясно е в какво качество една частна фирма е получила правото да влиза в домовете на гражданите на републиката, но това вероятно ще стане известно след проверка на Главния прокурор на републиката“

Източник: ComputerWorld

10x to raziel_ie

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
13 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
5 Автори на коментарите
BLOODymitaka33KiriL Coxpimmynimmyjean_lesn Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Б. Белев
Б. Белев

еми.. кфо да каа, войната беше спечелена… но дадохме жертви…:(

mitaka33
mitaka33

Дадохме, пич, дадохме…

Б. Белев
Б. Белев

my bad;)

KiriL Cox
KiriL Cox

Незнам за каква война говориш човече,аз виждам само поредния парадокс,иизгъзица и доказателство че в тая държава нищо не става както трябва.Незнам толкова ли големи некадърници са по тия постове там горе че се подвеждат по интересите на часни фирми,и за тази цел впрягат държавна институция към която хората би трябвало да имат респект.Е как да стане,къв респект като аз на полицайте гледам като на бандити в унифирма.Виждал съм ги в ква ли не светлина,съблича униформата и отива на работа като лична охрана на някой мафиот,прибират пари въползвайки се от служебно положение,минават „тънко“ при момичетата на които се плаща.. ,“съдружници“ на… Виж още »

pimmynimmy
pimmynimmy

Ако сте прочели внимателно статията, ще ви стане ясно, че никого няма да осъдят и ще им се наложи да плащат обезщетения на обвинените от тях. Не виждате ли, че проникването им в жилищата на заподозрените е незаконно. Сигурно също така незаконно е събираната за заподозрените информация за интернетската им активност. Просто всичко това е поредния гаф на една некадърна и корумпирана полиция.

jean_lesn
jean_lesn

Изпатилите си трябва да заведат дело за нарушени права и други очевадни нарушения на закона при провеждаенто на акцията.

coKO
coKO

Когато минималната заплата стане 1000 лева и хората могат да си позволят да ходат на кино да си купуват оригинални ЦД-та с музика софтуер и каквото и да било тогава да се сърдат

ЕБАТИ простотията някои пумяри обраха държавата и никой не им търси сметка те се хванали за кокошкарите като нас

ПС:
А дали служителите на МВР и на която и да е служба не си свалят филми ?!

badwarez
badwarez

Напълно правилно! Минимална заплата 1000 ЕВРО. Средна заплата 3000 и качествени стоки на цени като сега това е ситуацията в ЕВРОПА. Докато не стане и у нас няма да има млади и кадърни българи а само престъпници. Който приказва друго е нагъл популист.

petarcho
petarcho

Да си хванат кредитните милионери . а не простия потребител. То най ленсо на умряло псе нож да вадиш! я да видим, какво направи полицията срещу сестрите дето бяха убити в Пазарджик?! Отг.:нищо! какво направи НСБОП на площада Славейков ?! Отг.: НИщо! Защо не хванат големите фирми , в източване на пари като Метро, Техномаркет Европа или Технополис дето едни части 900 лева , софтуера към тях поне 1000 лева а гопродават за 1000 лева с ДДС?! Фирмите продавци на компютри, с софтуеър, вижте някои от списанията какви оферти има?! или даначна измама или нелицензиран софтуеър дават или не спазват… Виж още »

petarcho
petarcho

Ама и да е в страсбург, да се кажат кои са фирмите дето така натискат и да не им ходим в кината им, и да ги видим, къде киро на кирия ще е