Mozilla, компанията зад известния браузър Firefox, ядоса не на шега британските интернет доставчици с намерението си да въведе поредната защитна характеристика в програмата, предава Techcrunch.

Асоциацията на интернет доставчиците на Великобритания (Internet Services Providers’ Association, ISPA) номинира в ежегодната си класация Mozilla за „интернет злосторник“, заради намерението на компанията да интегрира във Firefox DNS-over-HTTPS. Въпросната характеристика ще попречи на местните провайдъри да филтрират трафика на потребителите, което са задължени да правят от местния законодател с цел предпазване на своите клиенти от нежелано съдържание и ще попречи на системите за родителски контрол, налагани на Острова от тях.

Както знаете, HTTPS е защитен протокол, доставящ сигурност на комуникационния канал между потребителя и сайта, към който той предава своите данни, така че дори и пресечени от трета страна, те да не могат да бъдат разкрити. DNS-over-HTTPS е допълнителен механизъм за защита, надграждащ сигурността на комуникацията, при който освен самата комуникация, бива криптирана и DNS заявката, която прави потребителя – интернет адреса, който той набира в адресната лента на браузъра. Механизмът прави атаки, като тези, в които трета страна се намесва и пренасочва потребителя към зловредна страница, вместо към желаната от него, невъзможни за изпълнение. Заедно с това, DNS-over-HTTPS прави общото представяне и достигането до желаните уеб ресурси значително по-бързо. Но въпросната характеристика обърква сериозно работата на пазителите на интернет поданиците на нейно величество, които се явяват онази външна страна, която трябва да следи какво посещават техните клиенти и да им забранява да посещават определени страници в WWW.

По закон, британските интернет доставчици са задължени да филтрират интернет трафика на своите клиенти, ако страниците, които искат да посетят влизат в разрез със законите за авторското или търговско прави, съдържат терористично съдържание или злоупотреба с непълнолетни. ISPA не са обаче единствените, които са недоволни от решението на Mozilla. Срещу него се изказаха и от GCHQ – британските шпиони и Internet Watch Foundation, организация, управляваща черен списък с адреси, които съдържат материали с насилие и сексуална злоупотреба над деца.

От Mozilla изразяват своето учудване от реакцията на организацията, допълвайки, че засега не планират да активират въпросната характеристика по подразбиране в браузъра за територията на Великобритания.

„Ние сме изненадани и разочаровани, че асоциацията на интернет доставчиците е решила да представи по такъв грешен начин подобрение в интернет инфраструктурата. Независимо от твърденията, по-защитени DNS заявки няма да попречат на използването на филтрите на съдържание или родителските контроли във Великобритания. DNS-over-HTTPS (DoH) ще предложи реална облаги по отношение на сигурността за британските граждани. Целта ни е да изградим един по-сигурен Интернет и продължаваме да водим сериозен, конструктивен разговор с нашите надеждни партньори в Обединеното кралство за начините, по които да осъществим нашите намерения“, гласи позицията на Mozilla, изразена пред медията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари