Интернет потребителите ще доказват теорията на Айнщайн

1
24

Програмата [email protected] е подобна на съществуващата дълги години програма [email protected], търсеща извънземен живот.

Американски астрофизици обявиха вестта, че програмата [email protected] е вече достъпна за всички интернет потребители. В рамките на проекта домашните компютри на потребителите ще помогнат на учените да потвърдят или опровергаят една от основните загадки в теорията на относителността на Айнщайн – съществуването на гравитационни вълни.

За целта всички желаещи да се включат в начинанието трябва да инсталират на компютъра си специална програма, която ще използва свободните му ресурси за обработка на научна информация. Принципът на действие е напълно аналогичен на действащата вече доста време програма за търсене на извъмземен живот [email protected]

Данните за обработване постъпват от две обсерватории – американската LIGO и британо-германската GEO-600. Обемът информация е огромен, поради което е необохдимо да се обединят изчислителните възможности на колкото се може повече компютри.

По думите на директора на обсерваторията LIGO, изследванията ще помогнат на учените да отговорят на такива въпроси като, разпространяват ли се гравитационните вълни със скоростта на светлината и по какво се различават от електромагнитните.

От друга страна, ако бъде опровергано съществуването на гравитационните вълни, това ще хвърли съмнение върху цялата теория на относителността и разбирането за същността на гравитацията.

Източник: bgfactor.org

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари