fbpx
-2.2 C
София

Информаторът на WikiLeaks иска сделка с прокуратурата

Най-четени

Американският войник Брадли Манинг, считан за основен информатор на скандалния сайт WikiLeaks, иска да сключи споразумение с прокуратурата. Той е готов да се признае за виновен по някои от обвиненията, ако бъде освободен от отговорност за по-тежките престъпления, заради които в момента го съди военен американски съд, съобщи Mashable.

Предложението е било отправено от адвоката на Манинг по време на изслушване в съда. Защитникът е уточнил, че това не означава, че клиентът му признава за верни обвиненията на правителството. С офертата за споразумение Манинг има за цел да признае само нередните неща, които наистина е извършил, а не всичко, което опитва да му припише прокуратурата.

Редникът вече не отрича, че е предал секретни документи на WikiLeaks, но отказва да признае обвиненията в шпионаж и компютърни престъпления. Брадли Манинг няма да се признае за виновен и по обвинението, че е помогнал на враговете на Съединените щати.

Ако бъде признат за виновен по всички текущи обвинения, включени в делото, Манинг би могъл да получи смъртна присъда. Това едва ли ще се случи, без значение какъв е развоят на делото, тъй като прокуратурата заяви, че няма да иска най-тежкото наказание за обвиняемия. В най-крайния случай ще се цели доживотен затвор.

Междувременно Джулиан Асанж, създателят на WikiLeaks, остава затворен в посолството на Еквадор в Лондон, откъдето не може да излезе, защото може да бъде арестуван и екстрадиран в Швеция.


Брадли Манинг

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини