Информацията от електронни устройства се възприема по-трудно

0
17

Половината от хората срещат затруднения с възприемането на информация от интернет, прочетена с помощта на електронни устройства. Те твърдят, че когато четат новини от хартиени вестници запомнят информацията много по-ефективно. Данните са от проучване на Mashable.

48.75% от участниците в проучването са заявили, че помнят новините най-добре ако са ги получили чрез класически вестник или списание. 35.42% са заявили, че не правят разлика и помнят еднакво добре без оглед на източника, от който са получили информацията. 15.83% от анкетираните потребители са заявили, че не са сигурни кой от двата метода за получаване на информация оставя по-трайни спомени у тях. Горните резултати са получени на базата на отговори от около 900 души.

Анкетата на Mashable потвърждава и заключенията на трима докторанти от University of Oregon School of Journalism and Communication. Те също за стигнали до извода, че класическият вестник оставя много повече трайни спомени в реципиента на информацията. Докторантите са провели тестове със случайно избрани студенти и така са стигнали до своите изводи.

Едно от обясненията на явлението е фактът, че при новинарските интернет сайтове има прекалено много разсейващи елементи. Пълно е с мигащи банери, различни рекламни послания, бутони за социализация и споделяне на материали, коментари от други читатели и други подобни. Всички тези фактори изместват фокуса от основната новина и намаляват нивото на нейното възприемане.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за