Инцидентен теч на нередактирани секретни документи от WikiLeaks

0
35

Скандалният сайт WikiLeaks е станал жертва на грешка, която е довела до изтичането в интернет на 250 хиляди дипломатически документа на Съединените щати. Макар че порталът е създаден именно с идеята да публикува конфиденциална информация, този път разкритите данни са били твърде много, дори за стандартите на творението на Джулиан Асанж. Изтеклите файлове са били нередактирани, което значи, че всички имена в тях са били видни, като в това число са включени информаторите и агентите, които са събрали секретните данни, информира Digital Trends.

По всяка вероятност грешката на WikiLeaks ще доведе до пряка опасност за живота на незнаен брой тайни агенти на САЩ, които работят в Израел, Йордания и Афганистан. Една от основните задачи на екипа, който се грижи за WikiLeaks е да отстранява имената от документите преди тяхното публикуване в мрежата. По този начин сайтът предотвратява опасността от преки жертви сред информаторите.

Нередактираните документи се разпространяват във файл, който се казва cables.csv и има размер от 1.73 гигабайта. Наличието на този файл за първи път беше огласено в края на миналата седмица от немското издание Der Freitag. Документът е бил криптиран, но паролата за отварянето му била твърде лесна за намиране и един от журналистите на изданието се сдобил с нея доста бързо. Вътре били намерени конфиденциални материали в суров вид – без никакви редакции.

Малко по-късно дойде потвърждение, че такъв файл наистина съществува и от немския вестник Der Spiegel. Според изданието, този файл е бил свободно достъпен в интернет от началото на годината, но никой не е обърнал внимание.

Въпросният пакет с 250 хиляди документа бил подаден до WikiLeaks още през пролетта на 2010 година. Джулиан Асанж, който е ръководител на скандалния сайт, сложил парола на файла и го качил в скрита директория, намираща се в един от сървърите на WikiLeaks. По неизвестни причини паролата била дадена на един от външните сътрудници на сайта.

Не е ясно точно как е станало това, но в крайна сметка криптираният документ и паролата за него се събрали отново, но извън WikiLeaks. Официалната позиция на скандалния сайт беше оповестена чрез съобщение в микроблогинг платформата Twitter, където се уточнява, че „застраховката” на WikiLeaks все още е криптирана и никой не е успял да разбие нейната защита. Там се казва още, че информацията в медиите е преувеличена и проблемът не е толкова мащабен, колкото изглежда.

„Застраховката” на WikiLeaks е криптиран файл, който отдавна беше разпространен чрез торент сайтовете до хиляди потребители по целия свят. Твърди се, че в него има изключително скандални данни, които ще бъдат разкрити ако някой застраши живота и сигурността на екипа, който поддържа WikiLeaks. В случая обаче става въпрос за разкодирането на друг файл, а не на този със „застраховката”.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за