Иран въвежда собствена национална криптовалута

8
597
Иранските власти обявиха, че са разработили собствена криптовалута, обезпечена с местния реал, въпреки неговата девалвация. Новата цифрова валута все още няма име и предстои да бъде одобрена от централната банка на страната. След одобряването ще започнат тестове с криптовалутни банкови преводи.

Националната криптовалута е създадена за изследване възможностите на цифровите пари и технологиите на блокчейна, както и за улесняване и опростяване на финансовите разплащания“ – каза Сейед Абуталеб Наджафи (Seyed Aboutaleb Najafi), генерален директор на корпорацията Informatics Services.

Централната банка на Иран счита, че криптовалутата ще разшири спектъра на банковите услуги и ще даде възможност за заобикаляне на американските санкции, които могат да сринат банковата система на страната. Да си припомним, че в Иран бе изключена SWIFT системата. Новите санкции по отношение на Иран влязоха в сила на 5 ноември.

За иранската национална криптовалута засега не се знае много. Известно е, че тя се разработва от корпорацията Informatics Services Corporation (ISC). В разработването на криптовалутата е използвана технологията Hyperledger fabric с изцяло отворен код. Генерирането на цифрови монети ще се извършва само от централната банка на Иран.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
5 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
МислипипиКой си ти, че да решавашКой си ти, че да решаваш?Аз решавам! Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
пипи
пипи

Абе ще им дойде акъла на чалмите.

Кой си ти, че да решаваш?
Кой си ти, че да решаваш?

Малко по-уважително към хора с 5000 годишна история. Тези „чалми“ са твои браточеди. Срам ме е от теб!

Аз решавам!
Аз решавам!

Тези хора не са ми братовчеди! Нямам братовчеди изпоядващи тази дяволска религия! Аз го казвам!

Кой си ти, че да решаваш?
Кой си ти, че да решаваш?

Уродлив тъпак, това са шиити. Вземи се образовай.

пипи
пипи

Язък им за 5000 годишната история, ако не беше шибания петрол още щяха да яздат камили.

Кой си ти, че да решаваш
Кой си ти, че да решаваш

Още един необразован Българин. Случайно знаеш ли къде се е намирал Древен Иран, Вавилон и чувал ли си за Персийската империя, Бактрия /Бакгхара/ и империята на Александър Македонски, всичките от които са били и през тази територия, представялвали са едни от центровете, в които се заражда модерната цивилизация, първата дуалистична религия – Зороастризма и много голяма част от днешното човечество, което има корени от там. Всичко това хиляди години преди петрола да се е използвал. Иран преведено значи „Земя на Арийците“. Образовайте поне малко, не става само с гледане на футбол, залагане на Еврофутбол и каране на БМВ-та и взимането… Виж още »

пипи
пипи

Колкото днешните египтяни имат нещо общо със строителите на пирамидите, толкова имат и те с цялата древна история.

Мисли
Мисли

Ако не си имал възможност да пътуваш не говори. Иран Е наследница на Персия. Само наистина много неграмотен човек би казал обратното. Не ми се мисли колко излагат тези селяци БГ, когато пътуват по света. Прав е човека да се срамува. Потресаваща грешка.