Иран изпрати маймуна в космоса

1
36

Иран изведе в космоса маймуна, съобщи Агенция Франс Прес, позовавайки се на местни медии. По-рано се очакваше, че това събитие ще се случи в началото на февруари 2013 година.

По данни на медията, изпратената в космическото пространство капсула е част от подготовката на Иран за изпращането на собствен астронавт в орбита – събитие, което се планира да се случи през 2021 година. Изследвайки полета на маймуната, иранските учени са натрупали ценни данни за работата на организма в условията на безтегловност.

Припомняме, че първите информации за изпращането на животно в космоса от Иран се появиха още през декември 2008 г. и тогава на властите в страната се наложи многократно да обясняват, че космическата им програма има изключително мирен характер.

Освен това ислямската страна вече е изпращала в околоземна орбита живи организми – червеи, морски костенурки и плъхове. През 2011 г. Иран вече обяви плановете си да изведе в космоса маймуна и започна подготовителната си работа за това. Тогава обаче полетът се отложи по неизвестни причини.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари