Иранското правителство обвини Биткойн и останалите криптовалути за мащабни аварии с подаването на електричество в цялата страна. Милиони граждани са останали на тъмно. Голяма част от столицата Техеран и други големи градове като Машад, Табриз и Урмия са засегнати.

Иран е топ десет на страните с най-висок потребление на ток за криптовалути – 450 мегавата на ден, според Associated Press

Популярността на Биткойн и компания нарасна значително след санкциите на САЩ. Това е един от начините те да бъдат заобиколени. В резултат се появяват хиляди нелегални ферми за криптовалута. Някои от тях са базирани в училища и джамии, предават от Business Insider.

Другият стимул на хората е много евтиното електричество – 4 цента за киловатчас, в сравнение със средно 13 цента за киловатчас в САЩ

Според правителството, именно криптовалутния феномен Биткойн натоварва електропреносната мрежа и причинява аварии повсеместно и много често. Критици на правителството казват, че причината за проблемите са десетилетия на нехайно управление.

Към момента властите са затворили около 1600 центъра за копане на крипто, някои от които напълно легални. Според местни компании, държавното ЕРП Tavanir е спряло голяма иранско-китайска ферма. Според Washington Post, голяма ферма в провинцията Кернан е спряна заради огромната си консумация, въпреки разрешението за работа, което притежава.

Мохамед Хасан, шеф на Tavanir, обяснява, че 45 хиляди нелегални машини, които копаят Биткойн, с обща консумация от 95MWh, са конфискувани от полицията.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари