Иран се изключи от интернет като отговор на протестите за горивата

4
915

Иран е една от страните, които са най-силно идентифицирани с нарастването на кибертероризма и злонамереното хакване, изглежда, че използва добре познатата ни техника на „железният юмрук“, когато трябва да отговаря самостоятелно за собственото си интернет пространство.

Съобщава се, че страната е затворила почти целия си външен интернет достъп, както и този на локално ниво в страната, като отговор на ескалиращите протести в последните дни, които първоначално са били възпламенени от повишаването на цените на горивата, според показанията, направени от NetBlocks, НПО, която следи киберсигурността и управлението на интернет мрежите по целия свят.

Последните съобщения за прекъсвания на интернет връзките дойдоха от вчера (събота) вечерта, така че TechCrunch са се свързали своевременно с NetBlocks, за да получат по-актуална картина от първа ръка.

Засега пейзажът изглежда доста мрачен. Бабак Тагваее, аналитик по отбраната и историк, който не живее понастоящем в ран, публикува серия от видеоклипове на протестни схватки, потвърждава пред технологичната медия, че собствените му интернет комуникационни линии с контакти също са били прекъснати, като телефоните му все още работят, макар и да са щателно следени под надзора на държавата.

„Интернет е напълно изключен в Иран и не мога да общувам с абсолютно никого. Хората просто могат да се обаждат в чужбина, само в определени страни, използвайки телефон, който се следи от Държавата“, каза аналитикът в изявлението си.

В момента, използвайки Twitter като единствен възможен канал за комуникация и свързаност със света, изглежда поне има някои хора, които изпращат съобщения от страната, специално свързани с протестите, макар и в тях да не се включват преки и еднозначни послания към управляващото правителство. Повечето от постовете в социалната мрежа идват от Техеран, от една от главните магистрали в страната, като във видео дори се показва как огромният трафик и затварянето на пътните артерии, са причинили истински колапс на градската обстановка.

Протестите възникнаха в отговор на решение на държавата да повиши цената на газа на територията си с цели 50%.

Както се посочва в тази статия на АП, Иран има едни от най-евтините газови находища в света- отчасти защото притежава един от най-големите запаси на суров петрол в света – и така жителите в страната гледат на евтиния газ като на „първородство“.

Мнозина използват автомобилите си не само за да се превозват, но и за да предоставят неофициални таксиметрови услуги на други хора, така че независимо към какво клони общото мнение – дали цените на газта трябва да бъдат регулирани на държавно ниво или не, правителството на Иран демонстрира с какви пошли механизми си борави недемократично управляваната държавна машина – ограничаването на достъпа до интернет не е новост – преди известно време видяхме как Русия направи тестово изключване от Интернет мрежата, което ни навежда над мисълта, че бившата съветска страна, вероятно планира да използва и този инструмент като своеобразна цензура.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
DebianBuster
DebianBuster

А аз си помислих, че иранците са разбрали, че не могат да ми нацелят админ акаунта и паролата на WordPress-a и от днес са се отказали.. Ади, Русия и Китай дано ги последват.

Wut?
Wut?

„който не живее понастоящем в ран“

Курти
Курти

Следва спиране на въздуха който прониква от запад към изток и незабавно забулване на Луната.

Стоян
Стоян

„Иран е една от страните, които са най-силно идентифицирани с нарастването на кибертероризма и злонамереното хакване.“
… като жертва. Нали това сте искали да кажете? Или вече забравихте за прословутия Stuxnet?
Или нещо по-скорошно: „САЩ и Иран изглежда официално са във война, макар и не в традиционния смисъл, след като стана ясно, че администрацията на Доналд Тръмп е одобрила кибератака срещу иранското военно дело, предаде The Wall Street Journal.“
А досега не съм чувал за някоя „кибератака“, за която да обвиняват Иран.