Иран създаде собствен изтребител

1
36

Иран представи публично изтребителя Qaher 313, който е собствено производство на страната, съобщава агенция Reuters. Една от важните особености на бойното средство е малката ефективна отразяваща площ, което го прави изключително труден за прихващане от противниковите радари.

По думите на министъра на отбраната на страната Ахмад Уахиди, тези свойства на машината ѝ позволяват да изпълнява различни задачи на малка височина. Политикът обаче не уточни какъв е стадият на готовност на изтребителя да бъде въведен на въоръжение.

През последните десетилетия ислямската република изпитва все повече трудности за доставката на въоръжение и бойна техника от по-развитите страни поради наложеното ѝ международно ембарго. Именно това е принудило страната да търси различни начини да развива собствени технологии.

Днес военно – въздушният флот на Иран се състои основно от стари руски и американски самолети и се счита за едно от най-слабите места на отбранителната система на страната. Припомняме, че от началото на 2012 г. САЩ и Европейският съюз засилиха мерките за ограничаване на търговските доставки до Иран в различни икономически сегменти. Причината за тези международни усилия е в ядрената програма на Иран, която страната упорито продължава да развива.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари