fbpx
8.2 C
София

Ирландия повече няма да бъде данъчен рай за технологичните компании

Най-четени

Ирландия заяви в четвъртък, че ще се присъедини към международното споразумение, което определя данъците върху печалбата за мултинационалните корпорации при минимална ставка от 15 процента. Това е голяма промяна за страната, която е домакин на много от европейските централи на големи фармацевтични и технологични компании, като Google, Apple и Facebook, тъй като предлагаше изключително облекчаващ данъчен климат за корпорациите.

Увеличението на данъчната ставка от сегашните 12,5 процента в Ирландия може да не изглежда толкова голямо само по себе си. Така нареченото рамково споразумение на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, очертано през месец юли, в рамките на което в момента страната променя своите данъчни ставки, всъщност представлява план от две фази, целящ да помогне за прекратяване на избягването на данъци в Ирландия и да направи международните данъчни правила по-справедливи и прозрачни. В рамките на проекта се изчислява, че въпросното 2,5-процентно увеличение на данъчната ставка ще доведе до генерирането на около 150 милиарда щатски долара глобални данъчни приходи и ще помогне за стабилизирането на международната данъчна система.
Ирландия подписа споразумението преди срещата в петък с ОИСР сред 140-те страни, които преговаряха за условията в продължение на няколко години. Планът призовава глобалните компании да плащат данъци в страните, където се продават техните продукти или услуги, дори и да нямат физическо присъствие като юридически лица там, като тази практика ще се прилага за мултинационални компании с приходи над 750 милиона евро. За компании с приходи под 750 милиона евро, 12,5 процентовия данък ще остане в сила в Ирландия.

През последните няколко десетилетия Ирландия започна да служи като данъчно убежище за много големи технологични компании, благодарение на ниската си корпоративна данъчна ставка. Обикновено компаниите създават ирландски дъщерни дружества на своите компании, които лицензират интелектуалната им собственост, върху която дъщерното дружество плаща данъци. Около 800 американски компании работят в Ирландия, според информация от Американската търговска камара, като в тези предприятия работят около 180 000 души. Apple отвори първия си офис в Ирландия през 1980 г. и сега има наети около 6000 души в кампуса си с в град Корк. Facebook създаде международното си седалище в Дъблин през 2008-ма година, а Google обяви, че европейската ѝ централа ще бъде в Ирландия, още през далечната 2003-та.

Ирландският финансов министър Пашал Донохое заяви в изявление в четвъртък, че споразумението ще „отговори на данъчните предизвикателства на дигитализацията“. Донохое добави, че вярва, че компаниите все още ще имат възможност да изберат къде да разположат централата си в Ирландия.

Убеден съм, че Ирландия ще остане конкурентоспособна и в бъдеще, а ние ще останем привлекателно място и една от най-предпочитаните дестинации за инвестиции“, каза Донохо.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини