Исландия оглави обновения международен рейтинг на ниво на развитие на IT технологиите (IDI), публикуван от Международния телекомуникационен институт към ООН „Измерване на информационното общество“ (ICT).

В лидерската тройка продължава с Южна Корея и Швейцария, които преди една година в същата класация бяха съответно на първо и четвърто място, а Исландия бе на второ място. След Швейцария, рейтингът продължава с Дания, Великобритания, Хонконг, Холандия, Норвегия, Люксембург и Япония.

България е на престижното 50-то място в IDI (ICT Development Index) рейтинга. Пред нас са Гърция (38), Русия (45), Словакия (46), Италия (47), Унгария и Полша. От друга страна, ние изпреварваме Сърбия (55), Румъния (58), Турция (67), Македония (69) и други. На последно място е Еритрея (176)

През изминалата една година IDI рейтингът на България се е покачил с три позиции нагоре.

От 2009, IDI рейтингът се публикува всяка година. Индексът отчита много фактори – нивото на достъп на населението до интернет и комуникационните услуги, нивото на разпространението на мобилните телефони, нивото на IT образованието и други.

Максималният индекс на развитие е 10 точки, но засега нито една държава не е достигнала 9. Индексът за Исландия е 8,98 точки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари