fbpx
29 C
София

Исландското гражданство за Сноудън се отлага поне до септември

Най-четени

След като няколко члена на Исландския парламент внесоха предложение, според което Сноудън да получи гражданство и следователно убежище, тяхното искане не бе удовлетворено. Днес стана ясно, че предложението ще бъде преразгледано не по-рано от септември.

Исландският парламент има властта да дава гражданство при специални обстоятелства, включително по хуманитарни причини, и вече го е правил – през 2005-та по този начин приюти американеца Боби Фишер, световен шампион по шахмат, опитващ се да избегне съдебното преследване на американските власти.

Исландските законодатели, внесли предложението, виждат като свое задължение да отговорят положително на официалната молба за убежище от страна на Сноудън. Неговият американски паспорт е отнет и те, както и немалко исландски граждани, смятат, че ако Сноудън бъде екстрадиран в Щатите, е много възможно да бъде третиран неправомерно и да бъде измъчван от властите. Законодателите също така поясниха, че не са внесли предложението по-рано от четвъртък, защото едва тогава парламентът е получил официалната молба на Сноудън.

Мнозинството в парламента отказа предложението, което не е било внесено за разглеждане, а директно за гласуване. Въпреки това, предложението не е отхвърлено окончателно и подлежи на дискусия. Парламентът обаче е разпуснат до началото на септември и дотогава никакви законопроекти няма да се разглеждат, включително този за Сноудън. Все още не е ясно дали дотогава ще има други опции за него в Исландия.

“Мога да ви гарантирам, че това не е краят на този случай”, съобщи по имейл Бьорнсон, исландски депутат от партията Светло бъдеще, който бе сред застаналите зад предложението.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини