Испанската агенция за защита на данните (Agencia Española de Proteccion de Datos, AEPD) наложи глоба на Facebook в размер на 1,2 милиона евро за редица нарушения при събирането на данни за потребителите, без да се иска тяхното и съгласие и без изобщо да се информирани, както изискват законите не ЕС.

AEPD посочва, че Facebook събира данни за идеологическите и религиозните убеждения, без да съобщава, за какво ще бъдат използвани тези данни. Проблем е и че Facebook не разполага с ясно и точно съгласие от страна на потребителите, понеже информацията, която Facebook дава по повод на събираните данни не е ясна.

Компанията следи и предпочитанията на хората в социалната мрежа, които не са нейни потребители. Това става чрез оценката Like, без да се съобщава, какво се записва в сървърите и как ще се използват тези данни.

И още Facebook продължава да използва данните от акаунтите, изтрити преди 17 месеца. Отчитайки че тези данни не са необходими за целите, указани при тяхното събиране, агенцията счете тази постъпка за още едно сериозно нарушение на европейското законодателство.

AEPD посочи три сериозни нарушения на ЕС, за две от които е начислена глоба от по €300 хиляди, а за третото – €600 хиляди.

Facebook вече бе глобена от белгийския съд за аналогични нарушения, но решението бе отменено при обжалването, понеже централният регионален офис на социалната мрежа се намира в Ирландия и спазва законите на Ирландия, а Белгия няма юрисдикция в тази страна.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари