Един от най-сложните проблеми, успешно решен от SpaceX бе мекото кацане на бустера на ракетата, за да може да се използва многократно.

Илън Мъск използва морска платформа, на който неговите ракети кацат без проблем. Испанският стартъп PLD Space тръгна по друг път и създава ракета, за която водата не е проблем. Тя може да кацне в морето и след това да бъде транспортирана с какъвто и да е влекач. Идеята много се хареса на инвеститорите и младата компания получи $10,6 милиона за да развие този интересен проект.

Към днешен ден поевтиняването на изстрелванията в космоса е главният двигател за частните инициативи в тази сфера. Ракетите за многократно използване са най-перспективното направление. Но засега няма единен подход.

Първият прототип на младата испанска компания се нарича Arion 1 и може да извежда в най-горните слоеве на атмосферата полезен товар до 100 килограма. Ракетата не изгаря в атмосферата и плавно се спуска с помощта на два парашута. Тя може да каца във водата и да се използва повторно. Използва се специална конструкция на първата степен, с която ракетният двигател Teprel-1B при потапянето във водата е херметичен.

Испанската компания е поръчала осем двигателя за Arion 1 и вече разработва проект за усъвършенстваната ракета Arion 2.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари