fbpx
2.7 C
София

Испански учени създадоха първообраз на шапка-невидимка

Най-четени

Група теоретици под ръководството на Алваро Санчес от Университета на Барселона (Испания) съвместно с експериментатори от Словашката академия на науките описа система за маскиране на магнитно поле на базата на общодостъпни и сравнително евтини материали.

„Да бъде невидим е отдавнашна мечта на човека, чието осъществяване доскоро изглеждаше невъзможно. Но сега всичко се промени – тя се превърна в предмет на науката“, заявява професорът по физика Алваро Санчес.

Екипът на Санчес вече е постигнал успех в разработването на материали за създаване на невидим слой тъкан. Трудността при създаването на „невидим“ обект се свежда до това, той да бъде защитен от въздействието на външните магнитни полета и отразяване на светлината и звука.

Вътрешната част на създадената от учените установка е покрита със спираловидно нагъната лента от високотемпературен свръхпроводник. Тя отблъсква магнитното поле от обекта във вътрешността на разположения в нея канал (явление, което е известно отдавна) толкова ефективно, че то принципно е трудно откриваемо отвън. Но самият свръхпроводник, отблъскващ магнитните вълни, ще бъде видим за външни детектори. За да се избегне това, учените предлагат да покрие маскировъчното покритие с обикновен феромагнит – материал, от който са направени, например, магнитите по вратите на хладилниците, и който е сравнително евтини и често срещан. Докато лентата от свръхпроводим материал се стреми да отклони от себе си линиите на магнитното поле на детекторите, феромагнитът от външното покритие, напротив, ги привлича. Комбинирайки рационално тези два слоя, изследователите успели да постигнат пълно взаимно погасяване на двата ефекта.

Санчес подчертава също, че цялата система е струвала на експериментаторите само 1000 евро и е била сглобена от материали, които могат да бъдат закупени от всеки магазин. Според учения, изобретението може да се използва, например, за защита на неизследвани до момента тъкани на пациенти на медицинските заведения от мощни магнитни полета. Освен това, обаче, то може да служи и за заблуждаване на магнитните рамки по летищата и гарите, смутено признава изследователят.

Отляво: магнитното поле преминава свободно през обекта. В центъра: свръхпроводникът го отблъсква, но при това се демаскира. Отдясно: магнитните вълни обтичат предмета, без да отразяват наличието на препятствие.

Резултатите от изследването са публикувани на 23 март в списание Science.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини