Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) е лицензирала над 10 космически центъра и е на път да даде лиценз за още половин дузина – от Аляска до Вирджиния. Информацията е на CNBC, която цитира директора по по комерсиален космически транспорт на FAA Джордж Нийлд.

Нийлд отбеляза, че няма общоприето определение за „космически център“ или космодрум“. Така например, в малката космическа площадка Pacific Spaceport Complex на остров Кодиак, Аляска, се обръща внимание преди всичко на неголеми вертикални изстрелвания, например на ракетата на Electron Rocket Lab. Rocket Lab е сключила редица договори за извеждане на своята ракета в орбита именно от тази площадка. „Нашето местоположение е идеално за извеждане на сателитеи в полярна орбита“ – твърди Крейг Кемпбъл, генерален директор на Alaska Aerospace.

Дейл Неш, ръководител на космическия център във Вирджиния с държавна инвестиция $100 милиона каза, че се надява неговият център „да бъде също толкова зает, както е зает Кейп Канаверал във Флорида.

Но всички са единодушни, че собствениците на ракети искат три неща: ниска цена, изстрелване навреме и да не се пречкат други клиенти.

За използването на космическите центрове е необходим минимум един петгодишен лиценз от FAA. SpaceX например е закупил специален лиценз, който дава право за изстрелване на една и съща ракета от една и съща космическа площадка неограничен брой пъти.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
10%
10%

Heil Trump!