fbpx
10.6 C
София

Историческият годишен финансов отчет на Tesla

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Tesla публикува официалните финансови отчети за четвъртото тримесечие на миналата година и за цялата 2021 година. Въпреки кризата в индустрията на електромобилите, предизвикана от COVID-19 пандемията, редица показатели от финансовия отчет на Tesla надминаха очакванията на финансовите анализатори от Уолстрийт.

Приходите на Tesla за цялата 2021 година възлизат на 53,823 милиарда щ. долара, спрямо 31,536 милиарда щ. долара година по-рано. Това е първият път, когато компанията реализира печалба две поредни години, след като Tesla през 2010 година стана публична. Едновременно с това компанията обяви, че проблемите с логистиката, създадени от пандемията, ще продължат да ограничават производствения капацитет на Tesla през тази година.

През четвъртото тримесечие приходите от продажби на автомобили на Tesla са 15,967 милиарда щ. долара, което е със 71% повече от 9,314 милиарда щ. долара за същия период на миналата година. Приходите от производство и съхранение на енергия възлизат на 688 милиона щ. долара. Приходите от други дейности са 1,064 милиарда щ. долара в сравнение с 678 милиона щ. долара, които компанията получи година по-рано.

Чистата годишна печалба на Tesla е в размер на историческите 5,5 милиарда щ. долара (4,9 милиарда евро). Това е рекорден ръст от 665% спрямо предходната година.

В прогнозната част на годишния финансов отчет се казва, че тази година Tesla ще се фокусира върху увеличаването на производството и предлагането. Компанията заяви, че през 2022 година няма да започва производството на нови модели.

„Това няма никакъв смисъл“ – каза Илън Мъск. „Ще продължим да бъдем ограничавани от недостига на части и компоненти. Но ще свършим много инженерна и изследователска работа, за да създадем великолепни модели на Cybertruck, Semi, Roadster и новия електромобил с цена от 25 000 щ. долара, за който се говори от дълго време“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини